Ukoliko OSETITE SIMPTOME, uputite se u KOVID AMBULANTU: Ne morate da zakazujete, a ovo je RADNO VREME

Tanjug

24. 06. 2020. u 17:07

U trijažnoj ambulanti Infektivne klinike ovih dana bile su velike gužve, jer je povećan broj zaraženih virusom korona, ali se javljaju i pacijenti sa simptomima koji ne odgovaraju kovidu.

Уколико ОСЕТИТЕ СИМПТОМЕ, упутите се у КОВИД АМБУЛАНТУ: Не морате да заказујете, а ово је РАДНО ВРЕМЕ

Foto: I. Marinković

Zato iz Ministarstva zdravlja apeluju na građane koji imaju simptome respiratornih infekcija, povišenu temperaturu, bol u grlu, kašalj, ili kovid oboljenje - da se prvo jave u kovid ambulantu matičnog doma zdravlja gde će biti pregledani.

"U kovid ambulanti biće im urađena dijagnostika - pregled, rendgen pluća, laboratorijska analiza i brzi test ukoliko ima potrebe", kaže državni sekretar Ministarstva zdravlja Aleksandar Stefoski.

Lekari iz kovid ambulante, ukoliko je potrebno dalje lečenje, upućuju pacijente u Kliniku za infektivne i tropske bolesti ili KBC Bežanijska kosa.

U kovid ambulantama nema zakazivanja, a njihovo radno vreme je kao i radno vreme doma zdravlja - od 7 do 20 sati radnim danom i od 8 do 18 časova vikendom.

"Nema potrebe za zakazivanjem, kada osetite simptome javite se u kovid ambulantu i tu ćete dobiti uslugu", naglasio je Stefoski.

Direktor DZ dr Miroslav Dmitrović kaže da u poslednje dve nedelje u kovid ambulanti u proseku dnevno pregledaju 40-50 pacijenata sa simptomima respiratornih infekcija.

"Nema gužve, jer dva doktora rade u smeni. Može da se desi, ukoliko više pacijenata dođe ođednom pošto ne zakazujemo, da moraju da sačekaju pola sata", rekao je on.

Rezultati testa za sat vremena

Kada se u kovid ambulanti obavi kompletna trijaža pacijenata, prvo se radi fizički pregled bolesnika , zatim se uradi laboratorija, obavi rentgenski snimak pluća, a ako ima potrebe urade se i brzi serološki test, a pacijenti rezultate dobiju za sat vremena.

"Svi pacijenti se primaju kao hitni pacijenti i nema zakazivanja, važno je samo da dođu u kovid ambulantu svog matičnog doma zdravlja", zaključio je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)