KONFERENCIJA KRIZNOG ŠTABA: Procenat umrlih se pomerio na mlađe životno doba

Novosti online

19. 07. 2020. u 15:00

U PALATI Srbija je održana konferencija Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti kovid-19, o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u zemlji.

КОНФЕРЕНЦИЈА КРИЗНОГ ШТАБА: Проценат умрлих се померио на млађе животно доба

Foto: Tanjug/Printskrin

Na konferenciji su govorili infektolog dr Mijomir Pelemiš i pokrajinski sekretar Vojvodine za zdravstvo Zoran Gojković saopštili najnovije podatke o broju zaraženih od korona virusa, u poslednja 24 časa.

- U danu iza nas testirano je 7.955 ljudi. Ukupno je 187 pacijenata na respiratoru, a ukupan broj preminulih do sada iznosi 472. U Srbiji je do danas registrovano 20.894 potvrđenih slučaja kovid infekcije, od početka pojave ovog virusa u našoj zemlji - rekao je Gojković.

O radu laboratorija

- Rekli smo da je bilo zastoja u radu, i u ponedeljak je i premijerka pričala o tome. Mislim da smo uspeli da nadoknadimo sve zaostatke i da izađemo iz tog problema. Od sutra ćemo u potpunosti uspeti da ispoštujemo da nalazi budu za 24 do 48 sati. Neke laboratorije nisu imale probleme - rekao je Gojković.

Sutra će svi građani koji se testiraju na aplikaciji, moći da dobiju rezultat putem mreže, a sutra ćemo o tome detaljnije - kaže Gojković.

O testiranju u privatnim laboratorijama

Gojković je govoreći o privatnim klinikama za PCR testiranje istakao da postoje kriterijumi, te da je u PCR testiranju materijal izuzetno infektivan.

- Radi se na tome, to ne mogu da rade obične laboratorije koje imaju pojedine privatne zdravstvene ustanove. Postoje određeni pravilnici - poručio je Gojković.

O uzrastu zaraženih i preminulih od korone

Dr Pelemiš je istakao da je "došlo do pomeranja kada je virus u pitanju, pa sada imamo situaciju da umiru i mlađi pacijenti, zdravi, a ne samo stariji i hronični bolesnici".

- Nemamo te podatke, već to imaju kolege iz Batuta. Procenat umrlih se pomerio na mlađe životno doba - rekao je infektolog Mijomir Pelemiš.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (3)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!