DELILI SMO I POSLEDNJE PARČE HLEBA: Radoljub Janković o tome kako je njegova porodica tokom rata brinula o savezničkim pilotima

V. Ilić

26. 09. 2020. u 22:30

ZORA još ne beše svanula, kada se začu neka dreka oko kuće. Istrčasmo i kao u čudu ugledasmo Amerikanca koji se padobranom zakačio za jabuku u dvorištu, i tu visi.

ДЕЛИЛИ СМО И ПОСЛЕДЊЕ ПАРЧЕ ХЛЕБА: Радољуб Јанковић о томе како је његова породица током рата бринула о савезничким пилотима

Radoljub Janković / Foto V. Ilić

Odmah smo ga primili u kuću. Posle nam stigoše još devetorica Amerikanaca i dva Engleza. A, zamislite nas devetoro u kući, i njih još toliko. Ustupili smo im svoje postelje, brat i ja smo spavali na salašu. Delili smo poslednje parče hleba. Prvo oni da jedu, a nama, deci šta ostane. Ali, nismo se mi ljutili, nama je bilo drago, znali smo i tada da činimo veliko delo. Nažalost, ono je bilo zaboravljeno sve do danas, kada su Pranjani opet dobili krila...

Ovako je za "Novosti" u subotu govorio Radoljub Janković (80), živi svedok najveće akcije spasavanja savezničkih pilota u Drugom svetskom ratu. Pamti svaki detalj vezan za skrivanje pilota, koji su u Pranjanima bili gotovo tri meseca. Seća se i sredine septembra 1944, kada su avionima sa improvizovanog aerodroma, avijatičari odvoženi svojim kućama.

- Kao da je juče bilo... Skupilo se beše celo selo. Čekamo avione, kao da ih i sada čujem. Bio je to tužan dan za Pranjance, jer smo se bili srodili sa avijatičarima. A, i znali smo da kada oni odu, i kada se četnici povuku iz ovog kraja, da će nam teški dani doći. Tako je i bilo... ljudi su ubijani, osuđivani bez ikakvih presuda... - ispričao nam je Radoljub.

Dodao je da je danas presrećan, baš kao i svi Pranjanci. Zato je u znak zahvalnosti predsedniku Vučiću "na svemu što je učinio za Pranjane, koji su danas postali herojsko selo", darovao flašu rakije, a šljivovicu namenjenu predsedniku SAD Donaldu Trampu, poslao je preko ambasadora Godfrija. - Nazdraviću ovom rakijom predsedniku Trampu u Beogradu - kazao je predsednik Vučić i dodao da je uveren kako će američki predsednik doći u našu zemlju.

Pranjanci su želeli da poklone i parče njihove zemlje u svom selu predsedniku Srbije, "onu koja je natopljena krvlju i znojem predaka ravnogoraca", ali se Vučić zahvalio, naglašavajući da će taj plac ostaviti selu za dalji razvoj Pranjana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)