PET ZAKONA ZA BOLJI STANDARD: Propisi iz oblasti socijalne politike i zapošljavanja uskoro u parlamentu

J. Ž. S.

28. 09. 2020. u 11:16

PET važnih zakona iz oblasti socijalne politike i zapošljavanja očekuje se da budu usvojeni na jesenjem skupštinskom zasedanju.

ПЕТ ЗАКОНА ЗА БОЉИ СТАНДАРД: Прописи из области социјалне политике и запошљавања ускоро у парламенту

Novosti

Oni će, kako najavljuje predlagač, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, obezbediti bolji standard građana, jednaka prava i kvalitetnije uslove života.

Posle gotovo tri decenije Skupštini Srbije biće predstavljen Zakon o socijalnoj karti. Svrha uvođenja ovog sistema jeste da svi podaci građana budu na jednom mestu čime će se obezbediti pravičnija raspodela kao i transparentnije i efikasnije ostvarenje svih prava koja im po zakon pripadaju.

- Takođe, Srbija se aktivno zalaže za bolju zaštitu dece od bilo kog oblika nasilja i zlostavljanja, kao i za ostvarenje svih njihovih prava, te je u skladu sa tim urađen i Zakon o zaštiti prava deteta i zaštitniku deteta - ističu nadležni.

Kako je ministar Zoran Đorđević naglasio, Vlada Srbije teži da stvori društvo u kome neće postojati diskriminacija po bilo kom osnovu. S tim u vezi je i izmena i dopuna Zakona o sprečavanju diskriminacije, koji će značajno unaprediti ovu oblast, a doprineće i osobama sa invaliditetom, pripadnicima nacionalnih manjina i verskih zajednica bolju integraciju u društvo, kao i ostvarenje jednakih prava.

- Propis o rodnoj ravnopravnosti je još jedan na koji se čekalo dugi niz godina i usko je povezan sa Zakonom o sprečavanju diskriminacije, a njegovim usvajanjem jednaka prava imaće muškarci i žene - tvrde u Ministarstvu.

U cilju obezbeđivanja većih prava radnika i njihove bolje zaštite urađen je i Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu, koji će značajno unaprediti ovu oblast, omogućiti veću zaštitu zaposlenima i poštovanje njihovih prava.

- U uslovima pandemije virusa korona, uvideli smo da radnici mogu jednako dobro da rade i na daljinu, posebno se to odnosi na zanimanja iz oblasti IT sektora, finansija i menadžmenta, te je sve više poslodavaca koji to omogućavaju svojim zaposlenima. Procena je da će taj trend ubrzano rasti, te se procenjuje i da će do 2035. godine u svetu biti oko milijardu ljudi koji mogu da rade onlajn na daljinu - ističu nadležni.

VIZE ZA ZAPOSLENE

MINISTARSTVO za rad će po formiranju nove Vlade inicirati i izmenu Zakona o strancima, koji je u nadležnosti MUP-a, i pristupiti izmeni Zakona o zapošljavanju stranaca. Predlog je da država izdaje boravišne vize stranim državljanima, odnosno vize za zaposlene koji rade na daljinu putem interneta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!