PORODIČNO BLAGO ŠOJIĆA IZ ŽITIŠTA: "Singerica" šije i posle 160 godina

B. Grujić

11. 10. 2020. u 15:20

MADA su sada retkost, do pre nekoliko decenija nije bilo kuće u Banatu, naročito u selima, koja nije imala mašinu za šivenje.

ПОРОДИЧНО БЛАГО ШОЈИЋА ИЗ ЖИТИШТА: Сингерица шије и после 160 година

Foto privatna arhiva

Imućniji su koristili čuvene "singerice", a oni sa manje para, verne kopije ove odlične i veoma popularne američke marke šivaćih mašina.

Foto privatna arhiva

Danas, u eri trendovske, jeftine i svima dostupne odeće, šivaće mašine više nisu toliko popularne. Goran Šojić iz Žitišta, rešio je da od zaborava sačuva i restaurira porodičnu "singericu", staru 160 godina.

- Putem interneta, proučio sam njihovu istoriju i došao do zanimljivog podatka da osim matične fabrike u Americi, ove mašine su se prema licenci proizvodile u celom svetu u stotinama i hiljadama serija, raznih oblika, kao kućne, industrijske, stone ili kao što je moja, sa livenim postoljem i prelepim gravurama - kaže Goran Šojić.

USPOMENE

UZ podršku supruge i prijatelja, Goran kaže da je greh lako se odricati i bacati stare stvari, pa tako i šivaće mašine, koje više nisu u modi, jer svaka stvar, po njemu, ima dušu, dok su oko nje ljudi. Zato Goran savetuje da ne bacate šivaću mašinu od bake ili prabake, koja može da se restaurira.

Foto privatna arhiva

Porodičnu "kraljicu" staru 160 godina, restaurirao je nekoliko meseci, dok nije ušao "u štos" i sada mu je za takozvano oživljavanje, mehaničke popravke dovoljno desetak dana.

Porodični dom Seke i Gorana Šojića u Žitištu, trenutno krase tri mašine za šivenje: osim pomenute iz 1860. godine, Goran je oživeo i "singerice" iz 1915. i 1927. godine.

- Mašine koje sam "osvežio" pored lepog izgleda i dalje šiju, za sitne popravke garderobe su odlične - dodaje Šojić, i ponosno pokazuje serijske brojeve najmlađe mašine, preko kojih je saznao da je proizvedena u Škotskoj 1927. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)