SRBIJA UŠLA U CRVENU ZONU! Profesor Kočović: Broj obolelih će nastaviti da raste narednih šest dana, evo kada će biti gotov treći talas

Novosti online

19. 10. 2020. u 10:56

SVAKOGA dana radim i pratim prognoze, ali ovu eksploziju u Evropi nisam mogao da predvidim-kaže prof. dr Petar Kočović, ekspert u oblasti informacionih tehnologija, govoreći o porastu broja obolelih od korona virusa.

СРБИЈА УШЛА У ЦРВЕНУ ЗОНУ! Професор Кочовић: Број оболелих ће наставити да расте наредних шест дана, ево када ће бити готов трећи талас

Foto: Printskrin Happy TV

On je pojasnio da Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) zemlje deli po zonama koje su označene bojama: zelena zona (od 0 do 15 zaraženih na 100.000), žuta zona (15-30 zaraženih na 100.000), crvena zona (30-50 zaraženih na 100.000), kao i ljubičasta zona (50+ zaraženih na 100.000 stanovnika).

- Nemci su uveli ljubičastu zonu, a ako gledamo broj zaraženih u nekim zemljama, mogli bismo uvesti i, recimo, tamnoljubičastu zonu. Izrael je, na primer, imao preko 1.100 obolelih na 100.000 ljudi, a Srbija je tada imala 20. Crna Gora je imala u jednom trenutku 620 obolelih, sad su na 550 – kaže Kočović.

Srbija se kaže, drži fantastično, mada nije više najbolja u Evropi. Naša zemlja od juče, kako kaže, ima 32 obolelih na 100.000 stanovnika.

Dodaje da će treći talas u Srbiji biti gotov oko Nove godine, mada je reč o dugoročnoj prognozi koja je sama po sebi i neprecizna.

- Ušli smo u crvenu zonu i trend rasta će se nastaviti narednih šest dana – kaže Kočović.

- Ako budemo uspeli da izbegnemo ono što se dešava u Češkoj, Slovačkoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori, onda možemo da očekujemo da sve bude kako treba – kaže Kočović.

Šta korona virus čini plućima?

Internista pulmolog prim. dr sci. med. Branislav Gvozdenović objašnjava da 10-15 odsto težih bolesnika koji zahtevaju hospitalizaciju, vrlo brzo neretko razviju i zapaljenje pluća koje je vrlo intenzivno.

- Zapaljenje pluća može da se razvije za samo dva-tri dana i može dovesti do veoma teškog stanja pacijenta, do nedostatka vazduha, pada kiseonika u krvi i vrlo često moramo da obezbedimo podršku disanju – kaže dr Gvozdenović.

U ovakvim slučajevima se, kako kaže, primenjuju se sve mere i lekovi poput remdesivira.

- Prethodno je to bio hidrohlorokin s kojim nismo baš dobro prošli, zatim najnoviji lekovi poput deksametazona... To su lekovi koji se primenjuju kod najtežih slučajeva, ima ih u Srbiji i prepisuju se prema lekarskoj proceni – kaže dr Gvozdenović.

(Pink)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (4)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu