USKORO NOVE KAZNENE MERE U SRBIJI? Ko ne bude poštovao propisano platiće papreno - evo i koliko

B. Radivojević

10. 11. 2020. u 18:42

MASKA kao deo lične zaštite, kućna izolacija za pozitivne na koronu, kao i kućni karantin za one koji su bili u kontaktu sa zaraženima, biće obavezni i strogo kontrolisani, a oni koji se ogluše - sankcionisani.

УСКОРО НОВЕ КАЗНЕНЕ МЕРЕ У СРБИЈИ? Ко не буде поштовао прописано платиће папрено - ево и колико

Foto: Zoran Jovanović

Administrativne prepreke zbog kojih dosad u praksi nisu mogle da se sprovedu mere Kriznog štaba za borbu protiv epidemije kovida 19 i da se kazne oni koji ih ne poštuju, prevazilaze se izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji je usvojila Vlada Srbije, a ove nedelje će se o njemu izjasniti i Parlament.

Pod najširom lepezom kontrole biće mere koje spadaju u ličnu zaštitu, što podrazumeva i zaštitnu masku u zatvorenom, kao i na otvorenom, ako je tako propisano. Njih će udruženim snagama kontrolisati sanitarna inspekcija, komunalna inspekcija i komunalna milicija.

Pored kazne za fizičko lice u visini od 5.000 dinara, propisane su i kazne za pravne subjekte i odgovorne osobe, od 30.000 do 300.000 dinara.

Izmenama zakona predviđeno je da se zbog epidemije može odrediti preporučena ili obavezna vanredna vakcinacija protiv zarazne bolesti i to za sve ili za određene kategorije stanovništva.

Dok su za sve ostale vakcinacije troškovi regulisani zakonima o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju, da su obavezne i besplatne ili preporučene koje osiguranici plaćaju, posebna imunizacija u vreme pandemije može se finansirati iz budžeta Srbije, u skladu sa posebnim aktom Vlade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku