SNIMKE PLUĆA NEMA KO DA ČITA: Jedini radiolog zaražen koronom! Vrh talasa u Raško bio prošle nedelje

N. Kočović

03. 12. 2020. u 10:40

SA skoro 650 obolelih za dva meseca, Raška je, prema broju stanovnika, bila jedno od najvećih žarišta virusa korona u Srbiji, ali se poslednjih dana situacija polako stabilizuje.

СНИМКЕ ПЛУЋА НЕМА КО ДА ЧИТА: Једини радиолог заражен короном! Врх таласа у Рашко био прошле недеље

Foto N. kočović

Ispred kovid-ambulante je, u prohladno jutro, tek nekoliko ljudi, iako podaci pokazuju da se dnevno javi i blizu 300 osoba. Ohrabruje činjenica da je sve manje onih koji se prvi put javljaju lekaru i da dve trećine pregleda čine kontrole.

- Oboleo sam pre desetak dana i dobro sam prošao, sa blagom temperaturom, grebanjem u grlu i malaksalošću. Mnogi iz mojeg okruženja imali su i teške upale pluća, a pojedini su još na lečenju u Novom Pazaru - kaže jedan od Raščana sa kojim smo razgovarali.

Oboleli ne kriju da su se posle letošnjeg udara - opustili.

- Mislili smo da je prošlo. Počele su i proslave, svadbe, rođendani, a i kad je preporučeno da se ljudi ne okupljaju, pojedini su, krijući, pravili veselja sa velikim brojem gostiju - kaže žena ispred Doma zdravlja.

STROŽE MERE

U ŠTABU za vanredne situacije kažu da je epidemiološka situacija i dalje nepovoljna, ali bolja nego ranije.

- Raška je uvodila posebne, rigoroznije mere i pre republičkog Kriznog štaba. Ograničili smo tako radno vreme kafića i kafana do 18 časova, uveli obavezno nošenje maski u zatvorenom i ograničili popunjenost autobusa do 50 odsto.

 Đorđe Gogić, Foto N. Kočović

 

Omogućili smo svim zaposlenim u javnim preduzećima i ustanovama da rade od kuće - objašnjava zamenik predsednika Opštine i komandant Štaba Đorđe Gogić.

Vrh talasa epidemije u Raški zabeležen je prethodne nedelje kada je nekoliko dana uzastopno bilo između 40 i 50 novoobolelih, sa srednje teškom ili teškom kliničkom slikom koja je zahtevala bolničko lečenje.

- Najveći problem je što nam je 16 zaposlenih pozitivno, od kojih su 11 medicinski radnici, među njima i jedini radiolog. Ostalo su vozači i čistačice koji su, takođe, bitni šrafovi u kovid-sistemu. Ostali su umorni, mnogi nisu koristili ni jedan jedini dan odmora ove godine. Zato smo od ministarstva zatražili odobrenje za zapošljavanje bar sedam radnika - kaže za "Novosti" direktor Doma zdravlja Milisav Galjak.

Umrlice Nepoznat broj preminulih, Foto N. Kočović

Zbog bolesti jedinog radiologa u Raški, svi rendgenski snimci, veoma važni u dijagnostici kovida, moraju da se nose "na čitanje" u Novi Pazar.

- Potrebna su nam dva pokretna digitalna rendgen-aparata kako bismo snimke mogli da šaljemo elektronski na čitanje i time ubrzamo i pojednostavimo proces. Nadamo se da će nam Ministarstvo zdravlja izaći u susret - dodaje Galjak.

U ovom gradu ne postoje "mini-žarišta", a najveći problem zabeležen je u Osnovnoj školi "Raška" gde je u jednom trenutku u kućnoj izolaciji bilo 60 učenika i 18 nastavnika. Nastava se u ovoj školi u celini odvija onlajn. Ostale obrazovne ustanove rade normalno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)