DOKTORI DESETKOVANI: Teška epidemiološka situacija u zdravstvenom centru u Negotinu

S. M. JOVANOVIĆ

15. 12. 2020. u 10:20

BROJ zaraženih koronom u Negotinu raste, trenutno je aktivan 601 slučaj, a među obolelima je sve više zdravstvenih radnika.

ДОКТОРИ ДЕСЕТКОВАНИ: Тешка епидемиолошка ситуација у здравственом центру у Неготину

Foto SMJ

Gotovo da nema bolničkog odeljenja gde virus korona nije ušao. Na hirurgiji je operativan samo jedan hirurg, jer su ostali zaraženi, a u ispomoć su im došle kolege sa odeljenja ortopedije i urologije.

U dispanzeru za plućne bolesti radi samo jedan pulmolog, jer je doktorka sa odeljenja pozitivna, a druga je onkološki pacijent. Problema ima i na radiologiji gde je dvoje specijalista pozitivno, a treći čeka rezultat PCR testa.

PREMINULO ČETVORO

NEDAVNO je ZC Negotin ostao bez četvoro zaposlenih. U kovid- bolnici u Nišu preminula je doktorka, inače onkološki pacijent, hirurg i medicinska sestra. Preminuo je i specijalista psihijatrije sa simptomima kovida, ali se nije testirao. Petoro lekara hospitalizovano je u negotinskoj bolnici, a dve doktorke su zbrinute u Nišu i Beogradu.

Prema podacima Zdravstvenog centra obolelo je 22 lekara, 36 medicinskih sestara, po dva laboranta i bolničara, po jedan rendgenski tehničar i fizioterapeut. Među obolelima je i 20 nemedicinskih radnika, od kojih pet administrativnih, tehničko lice, informatičar, kuvar, kurir, ali i osam čistačica i tri servirke.

Na težak položaj zaposlenih u Zdravstvenom centru Negotin ukazala je nedavno Jasmina Pašalić, rendgenski tehničar iz Kabineta za plućne bolesti, koja kaže da je ova ustanova pred kolapsom.

- Koleginica i ja smo same, svaka u svojoj smeni. Dnevno bude i po 80 i više pacijenata. Od petka do nedelje po podne sama sam uradila najmanje 120 snimaka pluća. Koleginica i ja smo zadužene za sve, za pacijente, javljanje na telefon, odlazak u mračnu komoru i čišćenje. Uz to, od petka od 14 sati nismo imali čistačicu, pa je sav otpadni materijal bio u kantama za smeće i ništa nije bilo dezinfikovano - ističe Jasmina Pašalić i dodaje da snimke pluća gleda samo jedan pulmolog, koji dnevno obavi i po 60 pregleda.

U Zdravstvenom centru ističu da su o svim novonastalim problemima obavestili resorno ministarstvo.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove