PRIMALI STANARE MIMO PROCEDURE: Mali broj inspektora socijalne zaštite ne može da kontroliše sve nepravilnosti u domovima za stare

J. Ž. S.

17. 12. 2020. u 16:42

U DOMOVE za stare prethodnih meseci bilo je, mimo propisa, prijema novih stanara bez PCR testa. U neke ustanove potencijalni korisnici ulaze u objekat da bi videli kako unutra sve izgleda iako je to bilo strogo zabranjeno.

ПРИМАЛИ СТАНАРЕ МИМО ПРОЦЕДУРЕ: Мали број инспектора социјалне заштите не може да контролише све неправилности у домовима за старе

Novosti

Zvanično niko nije smeo i ne sme da uđe bez saglasnosti ministarstva, izuzev Hitne pomoći i mrtvozornika, otkriva Radoslav Milovanović, predsednik Udruženja privatnih socijalnih ustanova.

On naglašava i da postoje domovi u Beogradu u kojima ponekad boravi gotovo duplo više korisnika od broja dozvoljenog po licenci, a o postojanju nelegalnih udruženje je redovno obaveštavalo nadležno ministartvo kada su imali sve neophodne podatke. Nažalost, neki od njih rade i dan-danas.

- Koliko je samo medicinskih radnika koji rade u zdravstvenom sistemu, a pritom otvaraju ustanove na sve strane, da i ne govorimo, i to izgleda nije sukob interesa. Oni tako imaju privilegiju u izboru domova korisnika koji napuštaju bolnice i u odnosima sa hitnom i drugim službama zdravstvenog sistema - kaže Milovanović.

On navodi da je očigledan i veliki broj novootvorenih domova, a broj inspektora je manji nego pre nekoliko godina, što nije dobro jer se ostavlja prostor za rad u sivoj zoni.

- Većina vodi ustanove veoma savesno i odgovorno, u skladu sa pravilnikom o licenciranju, ali zbog manjine javnost je sklona poistovećivanju i stavljanju svih u isti koš - ističe naš sagovornik.

S druge strane, Inspekcija socijalne zaštite Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja nema saznanja i informacije da neki domovi ne poštuju procedure koje se odnose na prijem korisnika na smeštaj i angažovanje zaposlenih.

- Od početka epidemije uspostavili smo strogu kontrolu praćenja primene mera i postupanja po instrukcijama i procedurama, uključujući kontrolu kretanja korisnika na smeštaju, kao i ulazaka i izlazaka zaposlenih, naročito u pogledu mogućih epidemioloških rizika - kažu u inspekciji.

Nemaju ni informaciju o postojanju ilegalnih domova za smeštaj odraslih i starijih, a po svim dosadašnjim saznanjima o postojanju neregistrovanih postupili su, kažu, u skladu sa svojim nadležnostima i izdali zabranu rada.

- Za nezakonito poslovanje odgovorni su direktori ilegalnih domova - kažu u Inspekciji. - Treba ukazati i na odgovornost samih korisnika, koji svojom voljom izaberu pružaoca usluga koji nije licenciran, kao i njihovih srodnika koji često neovlašćeno, bez rešenja nadležnog organa starateljstva da mogu zastupati interese korisnika, odlučuju o njihovoj zaštiti, ne vodeći računa o kvalitetu usluge i zakonitosti rada samog pružaoca usluge.

300 NADZORA GODIŠNjE

INSPEKCIJA socijalne zaštite godišnje realizuje do 300 inspekcijskih nadzora, koji su do sada bili najvećim delom terenski, a u proseku se godišnje izda oko 100 licenci za pružanje usluga.

U aktuelnoj epidemiološkoj situaciji uspostavljena je dnevna komunikacija sa svim pružaocima usluge smeštaja u cilju podrške, pojačana je kontrola primene mera i postupanja po instrukcijama i na dnevnom nivou se prati stanje u sistemu socijalne zaštite. Povećan je i broj kancelarijskih inspekcijskih nadzora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu