KENDI DALFER ČUVAJ SE, STIŽE KRISTINA: Devojčica (8) iz Paraćina večeras u superfinalu TV šoua (FOTO+VIDEO)

Z. RAŠIĆ

18. 12. 2020. u 00:35

KRISTINA Vasić, malena osmogodišnja devojčica iz Paraćina, a velika saksofonistkinja, blistala je prošlog petka svojom raskošnom svirkom pred milionskim televizijskim auditorijumom pet zemalja u revijalnom finalu spektakularnog međunarodnog takmičenja mladih talenata “Virtuoz V4+” u Budimpešti.

КЕНДИ ДАЛФЕР ЧУВАЈ СЕ, СТИЖЕ КРИСТИНА: Девојчица (8) из Параћина вечерас у суперфиналу ТВ шоуа (ФОТО+ВИДЕО)

Foto: Z. Rašić

Plasman u finale šeste sezone mađarskog talenat šoua za mlade virtuoze klasične muzike do dvadeset godina izborila je na polufinalnom takmičenju, a 18. decembra, televizijska publika će moći da uživa u zvuku njenog saksofona u superfinalu koje će biti emitovano na drugom programu RTS od 22 časa, kada će saznati i ko je pobednik iz svake od pet zemalja učesnica.

Iz Srbije, pred svetskom zvezdom, operskim pevačem i dirigentom Plasidom Domingom, osim mlade Paraćinke nastupa i gitarista iz Beograda Vuk Vukajlović (15).

Mlađana Kika bila je najmlađa učesnica ovog velikog muzičkog događaja, ljubimica organizatora i članova žirija, poznatih muzičara, kompozitora i dirigenata.

- Svi su znali ko je Kristina, a ona je zaista uživala u tome. Čak je postala njihovo zaštitno lice na zvaničnom “Jutjub” kanalu, na pozivnicama, milioni kartonskih kesa odštampane su sa njenom fotografijom i voditeljima – ističu za “Novosti” njeni ponosni roditelji.

Snimanje televizijskog spektakla u Mađarskoj trajalo je punih 18 dana, a sa Kikom je bila majka, Milica Pošarac Vasić, inače klavirski saradnik u paraćinskoj muzičkoj školi. Ona je i glavni “krivac” što Kristina obožava baš saksofon jer je zvuke tog instrumenta slušala još u maminom stomaku, dok je na klaviru pratila đake-saksofoniste koji su se pripremali za takmičenja.

Foto. Privatna arhiva

- Sa četiri godine je imala prvi nastup na novogodišnem koncertu, sa pet i po upisali smo je u prvi razred saksofona koji su tada, inače, upisivala deca sa 11. Zbog toga je bila prinuđena da jedan razred ponovi, pa je sad drugi razred saksofona, a treći osnovne škole – objašnjava Kikina majka.

Njen neverovatni talenat odmah je uočio nastavnik Tomislav Milosavljević, sada u penziji, koji i danas radi sa Kristinom i najzaslužniji je za sve njene dosadašnje uspehe na takmičenjima. Prvu međunarodnu nagradu osvojila je već sa šest godina i postala tako najmlađi nagrađivani saksofonista na Balkanu.

Kristina Vasić

Kristina kaže da u Budimpešti nije imala tremu jer je uvek bila koncentrisana na kompozicije koje je svirala bez nota, a njen drug Fića (plišani pas) oterao je strah i doneo joj sreću. Upoznala se sa ostalim takmičarima, ali je jezik bio problem, zbog čega posle Nove godine kreće na privatne časove engleskog.

A pred Kikom je, sasvim sigurno, velika muzička budućnost, što se videlo i po reagovanju žirija u Budimpešti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!