SADA JE IZVANIČNO: Vlada Srbije odlučila - Novi dom za Teslin muzej na Dorćolu

M. N. M.

25. 12. 2020. u 06:47

MUZEJ Nikole Tesle biće preseljen u zgradu Termoelektrane "Snaga i svetlost", odlučila je juče Vlada Republike Srbije.

САДА ЈЕ ИЗВАНИЧНО: Влада Србије одлучила - Нови дом за Теслин музеј на Дорћолу

Foto: N. Fifić

- Ova izuzetno značajna ustanova kulture, koja čuva najveću zbirku dokumenata o životu i radu Nikole Tesle, na ovaj način dobiće adekvatan prostor kako bi nastavila sa promovisanjem lika i dela jednog od najvećih umova 20. veka - navodi se u saopštenju Vlade, povodom odluke o preseljenju u zdanje termoelektrane u Beogradu. Ono u potpunosti odgovara potrebama Muzeja Nikole Tesle, koji je 21. maja 2020. godine postao republička ustanova kulture.

Objekat Termoelektrane "Snaga i svetlost" sagrađen je od 1930. do 1932. godine, prema projektu Švajcarskog društva za elektrifikaciju i saobraćaj iz Bazela i sastoji se iz zgrade Elektrane, portalnog krana sa rukavcem, pumpne stanice i filterskog postrojenja. Zgrada je proglašena spomenikom kulture.

Pokretna kulturna dobra vezana za život i delo Nikole Tesle, koja čine zbirni fond Muzeja, razvrstavaju se na način koji omogućava pravilno obavaljanje propisanih poslova zaštite kulturnih dobara i savremenu muzeološku prezentaciju muzejskih zbirki i to zbirki predmeta iz oblasti elektrotehnike, mašinstva, hemijske tehnologije, sitnih tehničkih predmeta, ličnih predmeta naučnika, likovne i primenjene umetnosti iz zaostavštine Nikole Tesle, memorijalnih predmeta, kao i zbirke likovne i primenjene umetnosti Muzeja Nikole Tesle.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo