NOVI PODACI PROFESORA KOČOVIĆA: Konačno smo izašli iz crne zone, a evo kada predviđa kraj trećeg talasa

Novosti online

27. 12. 2020. u 12:55

SA crnog vrha korona tabele, kada je reč o broju zaraženih na 100.000 stanovnika, naša zemlja se konačno spustila za jedan stepenik, ali to nikako ne smemo da shvatimo kao poziv za opuštanje.

НОВИ ПОДАЦИ ПРОФЕСОРА КОЧОВИЋА: Коначно смо изашли из црне зоне, а ево када предвиђа крај трећег таласа

Foto: Depositphotos/Printscreen

Prema poslednjim podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) Srbija se nalazi u tamno sivoj zoni, u grupi sa 500-1.000 zaraženih za 14 dana. Tačnije, prema ovim podacima naša zemlja ima prosek od 887 novozaraženih za protekle dve nedelje.

To je na svom Fejsbuk profilu objavio i prof. Petar Kočović, stručnjak za informacione tehnologije, koji zajedno sa svojim timom, mesecima unazad daje prognoze o kretanju epidemije na osnovu proračuna baziranog na Gausovoj krivoj.

I ako poslednjih dana beležimo pad broj novoobolelih, još uvek smo daleko od bezbedne zone. Spust sa "crnog vrha" tabele je počeo, ali do "zelene oaze" i kategorije do 15 novoobolelih za 14 dana smo i dalje jako daleko.

Treći talas korona virusa počeo je 14. septembra i procene su da će trajati dosta duže u odnosu na prethodna dva. 

Profesor Kočović je sada, na osnovu proračuna došao do procene da nas kraj trećeg udara korona virusa očekuje 18. februara naredne godine. Da bi se to i ostvarilo najpre moramo da poštujemo sve epidemiološke mere.

Da je sada prelomni trenutak potvrdio je danas i epidemiolog dr Predrag Kon, te naglasio da "ne možemo da zabrljamo". 

- Mislim da je za Srbiju prelomni trenutak, bez preterivanja, dolazak vakcine. I ono najbitnije sada ne smemo da zabrljamo. Sada imamo oružje u našim rukama. I dalje treba da se kontrolisano ponašamo. Jasno se vidi da se virus pomalo spušta, ali bolnice su i dalje pune. Treba s početkom godine da pazimo da ne zabrljamo. Ako zabrljamo, stvorićemo uslove za prenošenje i dati mu novi zamah već za sredinu januara - rekao je.

Podsetimo, u Srbiji je u poslednja 24 sata na korona virus testirano 13.201 građana, od kojih je 3.200 pozitivno na virus. Nažalost, preminulo je 52 obolelih, dok se na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 295 pacijenata.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?