SUBOTIČANI U GRUPAMA IŠLI U SEČU BADNJAKA: Vera i običaji se čuvaju bez obzira na okolnosti

J.L.

06. 01. 2021. u 12:52

ORGANIZOVANA povorka, koja kreće od hrama Vaznesenja gospodnjeg u centru Subotice pa do šume na Makovoj sedmici ove godine je izostao, ali to nije sprečilo Subotičane da u manjim grupama jutros odu po badnjake.

СУБОТИЧАНИ У ГРУПАМА ИШЛИ У СЕЧУ БАДЊАКА: Вера и обичаји се чувају без обзира на околности

Foto J.L.

Pre no što je svanulo, Subotička i Kelebijska šuma bile su pune ljudi, vrednih domaćina, koji su poštujući drevnu pravoslavnu tradiciju došli po badnjak.

-Već godinama se okupljam i dolazimo u šumu oko šest ujutru. Tražimo badnjak, prekstimo se i sečemo ga tri puta sa istoka, zalijemo ga vinom i pomolimo za zdravlje svih naših bližnjih – objašnjava nam Milan Ranogajec, koga smo sa badnjakom na naramku sreli još pre sedam sati.

– Onda svi idemo svojim kućama i uz posnu trpezu čekamo najradosniji praznik. Badnjak ćemo naložiti, a kažu da ako bude što više varnica biće više zdravlja i novaca.

Ove godine, zbog epidemiološke situacije, izostaće paljenje badnjaka u crkvenim portama, ali  to ne znači da se običaji neće ispoštovati.

-To nam zaista nedostaje, jer je to deo Badnjeg dana, posle toga sedamo za posnu trpezu i dočekujemo Rođenje Hristovo. Nadamo se da će dogodine biti drugačije - kaže Marko Malbašić, koji sa drugovima već godinama odlazi u seču badnjaka.

Iako po tradiciji badnjak seku isključivo muškarci, najčešće domaćin i najstariji sin, ravnopravno sa njima u seči su bile i dame Lara Lozo i Bojana Mijatov.

-Nije nam prvi put, idemo već nekoliko godina. Naši muški  kod kuće su malo lenji pa idemo mi, ipak smo vitalnije i okretnije – kroz smeh će vesele devojke. - Srele smo kavaljere i oni su nam pomogli u seči. Nadamo se da će dogodine  biti više žena i devojaka.

Naći mlado hrastovo drvo u Subotičkoj šumi nije bilo nimalo lako. Nekontrolisana seča je izgleda uzela danak.

-Čini se da iz godine u godinu ima manje hrastovog drveta i trebalo bi obratiti pažnju na to i pošumiti kraj – smatra Nebojša Radulović. – Ove godine je sve drugačije, ali treba da čuvamo svoje pravoslavne običaje ma kakve okolnosti bile.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima