VESIĆ: Podići spomen obeležje junacima Mojkovačke bitke

Novosti online

07. 01. 2021. u 11:30

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić podsetio je da se pre 105 godina, odigrala Mojkovačka bitka, u kojoj je Vojska Kraljevine Crne Gore zaustavila nadmoćne austrougarske snage sačuvavši tako odstupnicu srpskoj vojsci koja se povlačila preko Albanije.

ВЕСИЋ: Подићи спомен обележје јунацима Мојковачке битке

Arhiva

Prema njegovim rečima, ova bitka je jedinstven primer u istoriji žrtvovanja za drugog. Odigrala se na pravoslavni Badnji dan i Božić 1916. godine

U Mojkovačkoj bitki učestvovala je vojska Kraljevine Crne Gore i to Prva sandžačka divizija i kolašinska brigada sa oko 6.500 ljudi a sa druge strane bile su austrougarske snage, koje su imale oko 20.000 vojnika.

- Današnje mlađe generacije možda će pitati zašto su Crnogorci pomagali Srbima? Za Crnogorce 1916. godine to se pitanje nije postavljalo jer su tako bili vaspitani - podsetio je Vesić.

Malobrojne crnogorske snage odolevale su neprijatelju a ostalo je zapisano da su hrabre Crnogorke po snegu donosile hranu vojnicima a sa bojišta odnosile ranjenike. Na Badnji dan došao je na položaj serdar Janko Vukotić svestan da izgubljene položaje moraju da vrate da bi zaustavio neprijatelja.

Odbranili čast za sva vremena. I ostavili nama - da to nikada ne zaboravimo. Kako reče vladika Nikolaj, „da ne beše smrti na Mojkovcu, ne bi bilo vaskrsa na Kajmakčalanu“.

- Da li će ovu bitku slaviti u Crnoj Gori ne znam. Ali mi imamo obavezu da čuvamo sećanje na nju u Srbiji - rekao je Vesić. - Beograd ima Mojkovačku ulicu kao i ulicu Serdar Janka Vukotića. Vreme je da se odužimo obeležjem mojkovačkim junacima. Srbija i Beograd pamte i ne zaboravljaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove