VOLONTERI HRANE DUŠU U CRVENOJ ZONI: Humani studenti dobrovoljci na zadatku u bolnici

D. ALIHODžIĆ

15. 01. 2021. u 11:30

SOLIDARNOST i znatiželja samo su neki od motiva zbog kojih su se mladi studenti završnih godina Medicinskog fakulteta u Nišu opredelili da budu volonteri tamo gde je trenutno najopasnije - u "crvenoj" kovid zoni.

ВОЛОНТЕРИ ХРАНЕ ДУШУ У ЦРВЕНОЈ ЗОНИ: Хумани студенти добровољци на задатку у болници

Foto privatna arhiva

Njih tridesetak niti traže niti očekuju materijalnu satisfakciju, jer kažu da, pomažući drugima - hrane dušu.

Na čelu čete volontera je mladi ekonomista Dimitrije Stojanović (23), koji je iskustva u volontiranju sticao na Dečjoj klinici i kao trijažer u niškoj Hitnoj pomoći. On se prijavio još 16. marta prošle godine. U početku je obilazio nepokretne pacijente, a ubrzo nakon toga angažovan je u zgradi Fizikalne terapije gde je privremeno bilo infektivno odeljenje. Iako ima stalan posao, svaki slobodan trenutak koristi da volontira.

- Mi ne lečimo, ali pomažemo onima koji leče. Zahvalnost u očima pacijenata ali i umornih lekara i osoblja najveća su nam nagrada. Najteže je bilo prvi put obući skafander i ući u "crvenu zonu". Danas nam je to uobičajena stvar. Imam i odgovornost za volontere jer ja sam taj koji ih je okupio i kome veruju - kaže Dimitrijević.

Njegova desna ruka od početka je Uroš Ristić (24), student šeste godine medicine.

- I pre nego što sam upisao medicinu hteo sam da budem anesteziolog, a sada sam siguran u to - kaže Uroš koji smatra da nikoga ne treba da čudi zašto su upravo studenti medicine najbrojniji kao volonteri u jednoj ovakvoj situaciji.

Dimitrije Stojanović i Uroš Ristić, Foto privatna arhiva

- A ko će drugi da da primer? Od nas se to i očekuje zbog solidarnosti i lekarske etike. Da se razumemo, ovo volontiranje nam se nigde ne računa u nekom materijalnom smislu, ali ćemo posle ovog biti bogati za jedno ljudsko i profesionalno iskustvo.

Emilija Miljković iz Niša i Jelena Matejić iz Bora, takođe na završnoj godini, u "crvenoj zoni" angažovane su tek mesec dana.

- U proseku svaki četvri dan smo u "crvenoj zoni" od šest do osam sati. U ostalim danima smo takođe u kovid-bolnici ali pomažemo oko papirologije - kažu ove vredne studentkinje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)