KOD ONKOLOGA PRE PELCOVANJA: Šta dr Danica Grujičić preporučuje kad je u pitanju imunizacija obolelih od raka

B. R.

21. 01. 2021. u 09:21

OBOLELI od raka, koji su završili sa terapijom, mogu da se vakcinišu protiv infekcije izazvane virusom korona i to bilo kojom od pristiglih vakcina, dok bi oni koji su još pod terapijom trebalo da sečakaju i da "zavrnu rkav" tek kada im to preporuči njihov onkolog.

КОД ОНКОЛОГА ПРЕ ПЕЛЦОВАЊА: Шта др Даница Грујичић препоручује кад је у питању имунизација оболелих од рака

Foto: N. Skenderija

Uz ovaj generalni savet onkološkim pacijentima, profesor dr Danica Grujičić, direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, za "Novosti", kaže da još nijedno udruženje onkologa nije izdalo zvanične preporuke za imunizaciju obolelih od karcinoma, ali da, recimo, Englezi, vakcinu daju svima.

- Za svakog obolelog od bilo koje vrste karcinoma, u fazi aktivne bolesti, preporuka je individualna - objašnjava prof. Grujičić. - Generalno, oboleli u fazi lečenja, u dogovoru sa svojim onkologom vakcinu mogu da prime u pauzi između dva ciklusa hemoterapije, ili posle radioterapije.

Ako je neko na hemoterapiji, on je, kako objašnjava profesorka Grujičić, imunokompromitovan, odnosno njegov imunitet je oslabljen:

- Ako takvom pacijentu date vakcinu protiv kovida 19, on ne može da razvije antitela, to je "pucanj u prazno" - kaže profesorka Grujučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024