PODACI NSZ: Nema kolebanja na tržištu rada, oko 30.000 nezaposlenih lane koristilo novčanu naknadu

J.Ž.S.

21. 01. 2021. u 14:24

GOTOVO 30.000 nezaposlenih koristilo je u prošloj godini novčanu naknadu Nacionalne službe za zapošljavanje. U ovoj službi naglašavaju da je podneto 66.324 zahteva, od čega samo u decembru 5.814 zahteva.

ПОДАЦИ НСЗ: Нема колебања на тржишту рада, око 30.000 незапослених лане користило новчану накнаду

Informacije o poslovima preko NSZ / Foto N. Fifić

- U toku prethodne godine novčanu naknadu u proseku je mesečno koristilo 32.377 građana. Najveći broj građana podnosi taj zahtev po prestanku radnog odnosa na određeno vreme ili po prestanku angažovanja na privremenim i povremenim poslovima - ističu u NSZ-u.

Pravo na ovu prinadležnost mogu da ostvare oni građani kojima prestane radni odnos ili osiguranje, a prethodno moraju biti osigurani neprekidno 12 meseci ili sa prekidima u poslednjih 18 meseci. Važno je takođe i da radni odnos nije prestao voljom ili krivicom zaposlenog.

Obuhvat nezaposlenih koji mogu da ostvare pravo na novčanu naknadu sada je nešto širi i to pravo imaju oni koji su proglašeni tehnološkim viškovima. Tako je u 2020. u proseku mesečno 10.088 građana koji su bili višak zaposlenih kod poslodavaca takođe koristilo novčanu naknadu. Pravo na naknadu stiču i oni koju su radili u firmama u kojima je uveden stečaj ili likvidacija, zaposleni kojima je prestao ugovor o radu na određeno vreme ili angažovanim na privremenim i povremenim poslovima, kao i osnivači privrednih društava kada ugase svoje preduzetničke radnje.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo