I KINEZI IZVESTILI ZA TUŽBU PROTIV NATO: Advokat Aleksić - zagadili su vodu, hranu, život! (VIDEO)

Novosti online

21. 01. 2021. u 21:17

VIŠEM sudu u Beogradu predata prva pojedinačna privatna tužba protiv NATO sa zahtevom za odštetu zbog obolevanja usled bombardovanja osiromašenim uranijumom.

И КИНЕЗИ ИЗВЕСТИЛИ ЗА ТУЖБУ ПРОТИВ НАТО: Адвокат Алексић - загадили су воду, храну, живот! (ВИДЕО)

Foto: Pritnskrin

To je bio povod i da kineska CCTV napravi prilog, u kome su sagovornici bili niški advokat Srđan Aleksić i direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Sbije, prof. dr Danica Grujičić.

Tužbu protiv Alijanse je podneo niški advokat Srđan Aleksić u ime aktivnog oficira Vojske Srbije, koji je oboleo od teškog oblika kancera, a tokom bombardovanja 1999. godine boravio je u oblasti sadašnje Kopnene zone bezbednosti na jugu Srbije, koja je gotovo svakodnevno gađana NATO municijom sa osiromašenim uranijumom.

- Smatramo da su članice NATO pakta odgovorne za naknadu štete srpskim građanima zbog ekološke katastrofe. Mi smo se ovde fokusirali na ekološku katastrofu. Zagadili su život, vodu i hranu na jugu Srbije. Pričamo o mestima za koja su priznali da su ih bombardovali osiromašenim uranijumom. Građani koji žive u tim mestima imaju jednako pravo, kao građani Italije, da im se nadoknadi šteta - rekao je advokat Aleksić.

Aleksić zastupa oštećene, a narednih dana će predati takve tužbe protiv Severnoatlantske alijanse i sudovima u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Vranju. On kaže da je zastupnik svih obolelih građana, i Srba i Albanaca, jer osiromašeni uranijum ne bira nacionalnost, već jednako ugrožava sve. Tužbe protiv NATO podnose pripadnici vojske i policije koji su tokom rata boravili na prostorima koje je NATO zagadio radioaktivnošću, ali i civili koji su na njima nastavili da žive i od osiromašenog uranijuma stradaju i danas.

LINK

SNIMAK priloga možete da pogledate KLIKOM OVDE

Sagovornica je bila i profesor Danica Grujičić.

- Bombarodavnje osiromašenim uranijumom je okidač koji je doveo do tako velikog broja ne samo malignih bolesti, nego i autoimunih bolesti, a sterilitet kod muškaraca u Srbiji je skočio sto posto - rekla je između ostalog diretorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (4)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!