UŽIVAJTE JOŠ DANAS, SUTRA SLEDI PREOKRET: Poznati meteorolog najavio ledeni talas - sneg, olujni vetar, temperature ispod nule

Novosti online

10. 02. 2021. u 12:03

OD sutra nas očekuje vreme u skladu sa kalendarom, a zahlađenje i ''minus'' biće daleki od scenarija iz februara 2012. godine, tako da će predstojeće zahlađenje ličiti na prethodno tokom januara, tj. biće hladno, ali ne i ekstremno hladno, kaže meteorolog Đorđe Đurić.

УЖИВАЈТЕ ЈОШ ДАНАС, СУТРА СЛЕДИ ПРЕОКРЕТ: Познати метеоролог најавио ледени талас - снег, олујни ветар, температуре испод нуле

Foto: D. Balšić

- Pred nama je jedno potpuno uobičajeno zahlađenje za ovo doba godine. Problem je samo nagli pad temperature, jer smo ovih dana imali vrednosti oko i preko 15°C, u Podrinju i do 22°C, a u petak i za vikend temperature će biti u ''minisu'', pa se ta nagla promena može nepovoljno odraziti na sve nas, a naročito na ljude sa hroničnim bolestima, zbog čega se preporučuje oprez - ističe on.

U Srbiji još danas veoma toplo za ovo doba godine. Sa juga nam i dalje struji veoma topla vazdušna masa sa Mediterana i sa severa Afrike, pa će temperature biti i do 18°C, ali uz dosta oblačnosti. Na severu Srbije i u Beogradu očekuje se kiša. Maksimalna temperatura u Beogradu do 15°C, a na severu Vojvodine biće znatno hladnije zbog priliva hladnije vazdušne mase sa severa, pa će maksimalna tempertaura biti oko 5°C.

Zajedno sa toplim vazduhom sa juga, u sklopu južnog struijanja i dalje pristižu čestice peska iz Sahare, tako da se i danas u predelima sa kišom očekuje kiša sa česticama pustinsjkog peska iz Sahare.

- U noći između srede i četvrka centar ciklona preći će sa severa Jadrana preko Panonske nizije i premeštaće se dalje na istok preko Karpata ka istoku Evrope. Upravo će ovaj ciklon nakon što je našem području doneo veoma toplu vazdušnu masu sa juga, u svom zadnjem delu od sutra omogućiti prodor veoma hladne vazdušne mase, koja već danima uslovljava ekstremno niske tempereture od severa Franuske i juga Engleske preko zemalja Beneluksa i centralne Evrope do Skandinavije, istoka i severoistoka Evrope - objašnjava Đurić.

U Srbiji u četvrtak jako zahlađenje. Biće oblačno sa kišom, na severu i na planinama sa snegom. Duvaće jak, na udare i olujni severozapadni vetar. Kiša će tokom dana i do večeri i u ostalim predelima Srbije preći u susnežicu i vlažan sneg.

Duvaće jak, na udare i olujni severozapadni vetar. Maksimalna temperatura očekuje se u toku jutra i prepodneva i biće od -1°C na severozapadu Srbije do 12°C na jugoistoku Srbije, tokom dana i u ostalim predelima u osetnijem padu.

U toku večeri na severozapadu prestanak padavina i delimično razvedravanje.

- U Beogradu u četvrtak jako zahlađenje sa kišom, koja će tokom dana uz dalji pad temperature vrlo brzo preći u susnežicu i vlažan sneg. Duvaće jak, na udare i olujni severozapadni vetar. Maksimalna temperatura očekuje se u toku jutra i biće 7°C. Tokom dana temperatura u padu na oko 0°C. U toku večeri i noći prestanak padavina i delimično razvedravanje - kaže meteorolog.

U petak, vikend i početkom sledeće sedmice ledeni dani, uz temperature ispod 0°C, samo će na severu i istoku u nedelju i ponedeljak temperature biti nešto iznad 0°C.

U petak u većini predela suvo, samo još ponegde sa slabim snegom. U subotu suvo sa sunčanim intervalima, a sneg se očekuje samo na jugu Srbije. U nedelju i u ponedeljak na severu i istoku Srbije suvo sa sunčanim intervalima, a u ostalim predelima oblačno, povremeno sa snegom, naročito u južnim i centralnim predelima Srbije. Duvaće pojačan severni vetar.

U Beogradu narednih dana ledeni dani, uz temperature do 0°C, samo će u nedelju biti do 1°C. Očekuje se uglavnom suvo sa sunčanim intervalima, uz pojačan severni vetar.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024