ČETIRI OPCIJE ZA ČETVRTI TALAS: Broj zaraženih koronom u danu premašio 3.200 - lekari zabrinuti, Krizni štab donosi nove odluke

V. C. SPASOJEVIĆ - I. KOVAČIĆ

24. 02. 2021. u 08:00

BROJ zaraženih virusom korona i dalje vrtoglavo raste i u utorak je premašio 3.200. Sve je više pacijenata na respiratorima, kao i prvih pregleda. Srbija je na korak do četvrtog talasa korone, a Krizni štab će danas odlučivati da li će i koliko pooštriti epidemiološke mere.

ЧЕТИРИ ОПЦИЈЕ ЗА ЧЕТВРТИ ТАЛАС: Број заражених короном у дану премашио 3.200 - лекари забринути, Кризни штаб доноси нове одлуке

Foto: Tanjug Parco Arćeologico di Pompei via AP

Lekari upozoravaju da, ako se ne uozbiljimo, možemo da dođemo u dramatičnu situaciju kao s kraja prošle godine, kada smo dostigli rekordnih 7.999 zaraženih u jednom danu.

Za poslednja 24 sata, od 15.000 testiranih, njih 3.257 bilo je pozitivno na koronu, broj hospitalizovanih porastao je na 3.727 pacijenata, od čega je 157 na respiratorima, a 15 je, nažalost, preminulo. Skok broja novozaraženih najveći je u Beogradu, za sto u odnosu na dan ranije, a ukupno 1.041 za 24 sata. Drugi je Novi Sad, sa 195, pa Vranje sa 134, Niš sa 126 i Kragujevac sa 123.

Na današnjoj sednici Kriznog štaba ne očekuje se popuštanje mera, a prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog, navodi da bi moglo biti i pooštravanja. Kako navodi, moguća su dva scenarija - jedan je da postojeće mere ostanu na snazi, a drugi da budu pooštrene u pojedinim gradovima koji prednjače po broju zaraženih, poput Beograda, Vranja, Kraljeva i Arilja.

Među članovima Kriznog štaba mogu se čuti i predlozi da se skrati vreme rada kafića i restorana, ali ima i onih koji su za to da se ovi tokom vikenda potpuno zatvore.

- To ima dve strane medalje. Ako zatvorite ugostiteljske objekte, mladi će da organizuju žurke van svojih mesta i stvaraju se uslovi za širenje infekcije. Zato je na prvom mestu važna rigorozna kontrola - rekao je Tiodorović i napomenuo da će biti analizirana i situacija u srednjim školama i višim razredima osnovnih škola. - Razmatraćemo da li ćemo ostati pri tome da, ukoliko se u grupi pojave dva međusobno povezana slučaja, cela grupa prelazi na onlajn nastavu ili će u pojedinim gradovima sve srednje škole i viši razredi osnovnih škola preći na onlajn.

Sudeći po rastu broja zaraženih iz dana u dan može se reći da se nalazimo na pragu četvrtog talasa, kaže za "Novosti" prof. dr Zoran Veličković, epidemiolog u penziji. On napominje da smo se previše opustili, ne samo kada je o putovanjima reč, već uopšte, u čekanju u redovima, prevozu, kafićima, kućnim posetama...

- Mislim da je opuštanje donekle i posledica pojave vakcina, ali trebalo bi da se zna da je potrebno još neko vreme da bi se prokužili, to ne može da se desi za 10 dana. Zato je i dalje neophodan oprez - poručuje Veličković za "Novosti".

DOZVOLjENE POSETE STARIMA

SVI korisnici domova za stare koji su vakcinisani moći će da primaju posete, ali je neophodno da u ustanovi minimum 14 dana nije bilo potvrđenih slučajeva infekcije koronom. Predsednik Udruženja privatnih domova za stare Radoslav Milovanović kaže da je interesovanje veliko, a svaka poseta mora unapred da se najavi i trajaće najduže 45 minuta.

Epidemiolog dr Tanja Jovanović za naš list objašnjava da je broj zaraženih u poslednja 24 sata pokazao da nisu poštovane epidemiološke preporuke u poslednjih desetak dana.

- Zato sam saglasna sa stavovima medicinskog dela Kriznog štaba da bi trebalo uvesti oštrije mere, jer ćemo jedino tako izbeći da nam bolnice ponovo budu krcate - kaže dr Jovanović, i dodaje kako je uverena da su se ljudi opustili s početkom vakcinacije. - U ovoj agoniji živimo već godinu dana i donekle razumem da su ljudima potrebni opuštanje i druženje, ali jednostavno nije vreme. Potrebno je da se ostane disciplinovan do kraja.

Zabrinut je i epidemiolog dr Predrag Kon, ali je objasnio da porast broja novozaraženih ne može biti tako veliki kao ranije, jer je kolektivni imunitet na nivou koji to neće omogućiti.

Situacija u kovid-bolnicama je već teška, pacijenata je sve više, što potvrđuje i Tatjana Adžić Vukičević, direktorka kovid-bolnice u Batajnici. Kod njih je trenutno 470 pacijenata, od kojih je 60 u intenzivnoj nezi. Ona navodi da je u subotu otvorena jedinica poluintenzivne nege sa 40 postelja, a u sredu će biti otvorene još tri poluintenzivne nege sa po 40 ležajeva, ukupno 120 postelja.

- Poluintenzivna jedinica koja je u subotu otvorena, odmah je popunjena. U ponedeljak smo imali skoro 60 prijema, a maksimum u jednom danu bio je 80. Bojim da se približavamo tom broju - navela je dr Adžić.

Ona dodaje da, za razliku od pre, kada su pacijenti bili u sedmoj i osmoj deceniji života, sada je najviše onih u četvrtoj i petoj i da su kliničke slike teže.

Prema rečima rukovodioca Dečje klinike KBC "Dr Dragiša Mišović" dr Olivere Ostojić, primećuje se blagi porast broja obolele dece koja zahtevaju hospitalizaciju:

- Trenutno imamo devetoro dece na odeljenju, ali taj broj stalno varira. Pre desetak dana imali smo svega troje, onda je taj broj naglo skočio na 15 tokom vikenda uoči praznika - objašnjava dr Ostojić i dodaje da je uglavnom reč o đacima koji su se vratili sa raspusta.

DOSTUPNA I "ASTRA ZENEKA"

VAKCINACIJA protiče bez problema, pa je do sada dato 1.287.541 doza, a 471.452 osobe su revakcinisane. Do sada se za vakcinaciju prijavilo 1,08 miliona građana. Od utorka je u celoj Srbiji dostupna i četvrta vrsta vakcine - "astra zeneka". Ona se razlikuje od ostalih, jer se druga doza prima posle 12 nedelja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)