DIREKTOR SZO U SRBIJI UPOZORAVA: Broj novozaraženih može brzo da poraste na 8.000

Novosti online

04. 03. 2021. u 10:28

DIREKTOR kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša izjavio je da je epidemiološka situacija u zemlji pogoršana zbog kombinacije nesprovođenja epidemioloških mera i prisustva novih sojeva virusa korona. On je ocenio da bi broj novozaraženih u Srbiji brzo mogao da poraste na 8.000 i ugrozi zdravstveni sistem.

ДИРЕКТОР СЗО У СРБИЈИ УПОЗОРАВА: Број новозаражених може брзо да порасте на 8.000

Foto D. Milovanović

Ivanuša je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, naveo da poboljšanje ili pogoršanje epidemiološke situacije zavisi od ponašanja ljudi.

- Znamo da su mere koje sprečavaju prenos virusa: fizička distanca, nošenje maske, higijena ruku i naravno, ako je neko bolestan treba da bude izolovan i njegovi kontakti treba da budu u karantinu. Dakle naše ponašanje je od velikog značaja za to kakav će biti trend i kakve će biti brojke - rekao je Ivanuša.

On je ukazao da je teško izračunati koliki procenat građana bi trebalo da bude vakcinisan da bi se ostvario kolektivni imunitet i istakao da je prerano govoriti o tome.

- Naročito imajući u vidu pojavu virusa koji se lakše prenosi. Ako se virus lakše prenosi, onda treba da bude više vakcinisanih (za ostvarivanje kolektivnog imuniteta) - napomenuo je Ivanuša.

On je dodao da će u Srbiju putem programa Kovaksa prve vakcine u najboljem slučaju doći u martu i da je naša zemlja uradila sve kako bi to bilo ostvareno.

Do problema u tom programu, prema njegovim rečima, došlo je zbog nekih regulatornih uslova i nestašice vakcina.

„Tek pre nekoliko dana su prve vakcine (preko Kovaksa) distribuirane u Africi i nadam se da će što pre biti distribuirane u našim krajevima“, dodao je direktor kancelarije SZO u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)