MILAN GODIŠNJE ISPORUČI PREKO 70.000 LITARA MLEKA! Biće i više kada napravi zatvorenu liniju

Novosti Onlajn

28. 10. 2023. u 17:00

NA samo sedam kilometara od Valjeva nalazi se selo Paune u kome generacijama žive Mihailovići. Milan je za sada najmlađi Mihailović koji uz oca Milorada i suprugu Mariju vodi domaćinstvo koje se dominantno bavi stočarstvom.

МИЛАН ГОДИШЊЕ ИСПОРУЧИ ПРЕКО 70.000 ЛИТАРА МЛЕКА! Биће и више када направи затворену линију

Foto: Privatna arhiva

– Zatekli ste nas u radovima oko pozne silaže. Posle ječma smo posejali kukuruz koji je stigao, pa sada radimo silažu i spremamo kvalitetnu hranu za naših 14 krava. Bavim se intenzivnim uzgojem krava isključivo zbog mleka.

Milanovo domaćinstvo godišnje isporučuje preko 70.000 litara mleka. Kaže da je to u proseku dnevno150 do 200 litara dnevno. Iako ima potrebne mašine i aparate, želja mu je da unapredi posao kako bi mogao da poveća broj krava.

– Treba srediti objekte i izđubravanje, i kao posebno važno napraviti zatvorenu liniju za mleko, da direktno ide u rashladni uređaj. Da ne presipamo više iz kanti.

Iako su, kako kaže „na ustima grada Valjeva“ po mleko u Paune dolaze kamioni truckavim makadamskim putem što je svakodnevni problem za celo selo koje je nekada imalo i zadrugu.

Mihailovići za svoje potrebe gaje svinje i živinu, obrađuju i 14 ha svoje zemlje i još toliko iznajmljuju. Na toj zemlji seju kukuruz, ječam i pšenicu, pa kad zadovolje potrebe svog domaćinstva višak prodaju, pa se može reći da su i dobri ratari.

Foto: Privatna arhiva

– Ćerke Mina i Maša su još male, ali stvaramo nešto i za njihovu budućnost. Verujem da će i one zavoleti selo i da neće pobeći u grad kad odrastu. Neka odu, ali da požele da se vrate. Zato radimo – kaže Milan.

Milan se među prvima prijavio na izbor za "Najdomaćina 2023".

Foto: Privatna arhiva

U toku je izbor za najboljeg poljoprivrednika Srbije u pet kategorija. Ukupni nagradni fond iznosi 7.000.000 dinara, dok je glavna nagrada za Najdomaćina Srbije 2.000.000 dinara! Kategorije su stočarstvo, ratarstvo, voćarstvo, povrtarstvo i organska proizvodnja, a prijave se vrše klikom na link.

Svakog dana, predstavljaćemo kandidate na osnovu njihovih prijava za učešće. Imaćete tako priiku da ih upoznate kroz njihovu "ličnu kartu".

*Gazdinstvo: Ovo domaćinstvo u vlasništvu je Milana Mihailovića

*Mesto: selo Paune, opština Valjevo

*Naziv farme: "Porodično poljoprivredno gazdinstvo Mihailović "

*Delatnost: Dominantno je stočarstvo sa 14 krava koje gaje zbog prodaje mleka. Obrađuju oko 30 ha imanja na kome seju kukuruz i pšenicu. Kad namire potrebe svog domaćinstva višak prodaju.

*Dalja prerada: Ne

*Mreže: Ne

Projekat se organizuje uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Privredne komore Srbije, a "Novosti" će kao medijski partner okupiti najrelevantije stručnjake i zvaničnike agro sektora i spojiti ih sa najboljih srpskim poljoprivrednicima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)