SPORAZUMI O TRGOVINI: Srpske i kineske kompanije potpisale ugovore u vrednosti od pola milijarde dolara

Novosti online

15. 06. 2023. u 14:38

U BEOGRADU je danas 15 kineskih državnih preduzeća potpisalo Sporazume o trgovini sa srpskim kompanijama u vrednosti od oko pola milijarde dolara.

СПОРАЗУМИ О ТРГОВИНИ: Српске и кинеске компаније потписале уговоре у вредности од пола милијарде долара

Foto: Ministarstvo

Sporazumi su potpisani u okviru poslovnih susreta srpskih i kineskih kompanija.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je da je ovo veliki i važan događaj u razvoju odnosa dve zemlje kao i da je posledica čeličnog prijateljstva koje je oličeno u ličnom odnosu i putu koji su trasirali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kine Si Đinping. 

 - Očekujemo da će do kraja godine biti potpisan i Sporazum o slobodnoj trgovini između naših zemalja i današnji događaj je primer kako će izgledati naša ekonomska saradnja kada on bude potpisan. Spoljnotrgovinska razmena između Kine i Srbije u prošloj godini iznosila je 6,14 milijardi dolara, od čega je naš izvoz 1,1 milijarde. Danas potpisujemo ugovore u vrednosti od pola milijarde dolara, što uvećava naš izvoz u NR Kinu - rekao je Vesić.  

Foto: Ministarstvo


Ministar je naveo sve važne infrastrukturne projekte koje kineske kompanije sprovode u Srbiji i izrazio nadu da će osim infrastrukture i trgovinska saradnja biti jednako uspešna.

 - Kada budemo potpisali Sporazum o slobodnoj trgovini ovakvih događaja će biti mnogo više jer neće biti prepreka za razvoj trgovine i to će biti prilika za srpske kompanije da zauzmu svoj deo na tržištu Kine - rekao je ministar.

Generalni direktor Sektora za spoljnu trgovinu Ministarstva trgovine NR Kine Li Sinćijan istakao je da Kina i Srbija imaju duboko i čvrsto tradicionalno prijateljstvo i uz pomoć lidera obe zemlje dolazi do odličnih rezultata.

 - Poslednjih godina ekonomska komplementarnost Kine i Srbije kontinuirano jača, što je pokretalo brz rast bilateralne trgovine. Kina je drugi najveći trgovinski partner Srbije i najveći izvor uvoza, a Srbija je važan ekonomski i trgovinski partner Kine u centralnoj i istočnoj Evropi - rekao je Li Sinćijan.

Foto: Ministarstvo

On je naglasio da kinesko tržište ima velike kapacitete na više nivoa, snažnu izdržljivost i ogroman potencijal i pozvao srpske kompanije da posete Kinu i učestvuju u međunarodnim sajmovima kako bi se povećala promocija srpskih proizvoda u Kini.

 - Želimo da pomognemo da srpske kompanije otvore tržište u Kini i naravno očekujemo i želimo kompanije iz Srbije i iz sveta - da dođete kod nas, da delite naše tržište kako bismo stvorili vidljive rezultate. Gledajući u budućnost ekonomska i trgovinska saradnja Srbije i Kine ima veliki potencijal i široku perspektivu, kinesko tržište je uvek otvoreno za srpski narod - rekao je Li Sinćijan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)