NOVI KUPCI SA DALEKIH TRŽIŠTA: Plasman stočarskih proizvoda na novim tržištima šansa je za rast ove grane

Jelena Subin - Aleksandra Bulatović

27. 08. 2020. u 10:32

SEKTOR proizvodnje i prerade mesa u Srbiji doživeo je stagnaciju na domaćem i tradicionalnim izvoznim tržištima, usled pandemije kovida 19, kao i zbog novih trendova u potražnji na svetskim tržištima.

НОВИ КУПЦИ СА ДАЛЕКИХ ТРЖИШТА: Пласман сточарских производа на новим тржиштима шанса је за раст ове гране

Foto Tanjug

Rešenje može biti izlazak na nova tržišta poput Kine, Turske, Vijetnama i arapskih zemalja, kao i jača promocija i pozicioniranje tradicionalnih, premijum i geografski zaštićenih proizvoda na domaćem tržištu, poručuju iz Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvode Privredne komore Srbije.

- Posle pojave afričke kuge svinja, u toku prošle godine tržište proizvodnje tovljenika i svinjskog mesa našlo se na udaru pandemije kovida 19 i uticaja interesa u trgovini svinjskim mesom - objašnjava Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih prozvoda PKS. - Odluka Kine da prestane sa uvozom svinjskog mesa iz EU izazvala je u kratkom roku pojavu velikih količina zaliha i pad cena svinjskog mesa. U Srbiji je tako cena živih svinja pala sa 160 na 130 dinara po kilogramu, a usled prestanka izvoza u Rusku Federaciju, situacija se naglo pogoršala za sve učesnike u proizvodnji i preradi svinjskog mesa

Kako kaže, na tržištu u Srbiji trenutno postoji višak utovljenih bikova, zbog čega cena pada i trenutno iznosi oko 180 dinara po kilogramu žive vage. Po proceni, reč je o 12.000 bikova, od kojih se dobija oko 3.600 tona mesa. Napominje da su pre pandemije bikovi otkupljeni preko robnih rezervi, u zamenu za kukuruz i to je trenutno smirilo tržište.

Nova šansa za plasman, kako ističe, mogu biti tržišta Kine, Turske ali i Filipina i Vijetnama gde se očekuje povećana potražnja.

Foto Z. Jovanović

- Analize pokazuju da će trgovina svinjskim mesom na svetskom tržištu dostići rekordan nivo od 10,4 miliona tona u 2020. godini - govori Budimović. - Najveći kupac svinjskog mesa je Kina, koja je usled nestašice na tržištu, prinuđena da poveća uvoz koji je od 500.000 hiljada tona dostigao 2,6 miliona tona u 2019, a u 2020. godini očekuje se da ova zemlja uveze 3,5 miliona tona. Filipini su još jedna zemlja koja će povećati uvoz svinjetine za 32 i piletine za 25 odsto, dok će Vijetnam povećati uvoz svinjetine za 50 odsto, a piletine za 12 odsto.

Kako navodi, velika potražnja za jagnjećim mesom postoji u arapskim zemljama, iz kojih Udruženju PKS svakodnevno stižu zahtevi za povezivanje sa partnerima, proizvođačima te vrste mesa.

GODIŠNjE POJEDEMO 60 KILOGRAMA MESA

SVAKI stanovnik u Srbiji pojede godišnje u proseku oko 60 kilograma mesa i mesnih prerađevina. Naša industrija mesa i mesnih prerađevina može da zadovolji domaće tržište, ali i izvoz. O tome svedoči podatak da stočarska proizvodnja učestvuje sa 30 odsto u ukupnoj vrednosti poljopoprivredne proizvodnje, biljna proizvodnja čini 68 odsto, a usluge 2 odsto. Srbija raspolaže sa 818.000 grla goveda, 2.903.000 svinja, 1.642.000 ovaca i 15.780.000 živine, a najviše se proizvodi svinjsko meso - 298.000 tona, živinsko - 114.000 tona, goveđe - 71.000 tona i ovčije - 34.000 tona.

Kada je u pitanju mesna industrija Srbije, za prvih šest meseci 2020. godine uvezeno je proizvoda u vrednosti od 73,2 miliona evra, dok je u istom periodu izvezena roba u vrednosti od 29,5 miliona evra.

- Karakteristično je da se uvoze skuplji proizvodi u većoj količini, a izvoze jeftiniji - ističe Budimović. - Među skuplje proizvode spada polutrajna kobasica, čiji je uvoz za šest meseci 2020. godine porastao u odnosu na isti period 2019. godine za 45 odsto, dok je izvoz bio manji za 40 odsto. Takođe, u istom periodu, izvezeno je više konzervisanih proizvoda za 41 odsto u poređenju sa 2019. godinom.

Naš sagovornik dodaje da se najviše uvozi iz zemalja EU i to Španije, Nemačke, Hrvatske, Mađarske i Holandije a termički obrađeni proizvodi najviše se plasiraju u zemlje CEFTA regiona, Ruske Federacije, Hrvatske, Slovenije i Mađarske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!