PROFIT EPS SKORO 300 MILIONA EVRA: Rekord u prvom kvartalu

E.B.T.

26. 04. 2023. u 17:04

PROFIT "Elektroprivrede Srbije" u prvom kvartalu 2023. najbolji je rezultat u poslednjih pet godina. Posmatrano u istom periodu, ostvarena neto dobit veća je oko 3,5 puta, i dostigla je čak 34,5 milijardi dinara, odnosno oko 294 miliona evra. Ovo je danas saopštio EPS, ističući da je ovaj finansijski rezultat višestruko nadmašio planove.

ПРОФИТ ЕПС СКОРО 300 МИЛИОНА ЕВРА: Рекорд у првом кварталу

Foto: EPS

- Da je za samo godinu dana preokrenut trend u poslovanju pokazuje podatak da je EPS u istom periodu prošle godine imao gubitak od gotovo 30 milijardi dinara - navodi se u saopštenju. - Poslovni uspeh rezultat je povećane proizvodnje, dobiti od izvoza električne energije i smanjenja troškova. Kapaciteti EPS-a proizveli su 9,74 milijardi kilovat-sati struje što je za 17 odsto više nego u prvom kvartalu lane. Stabilna proizvodnja, povoljni hidrološki uslovi i dobro planiranje omogućili su da EPS prodaje viškove električne energije na berzi i slobodnom tržištu.

Tako profit od izvoza od januara do marta iznosi 51 milion evra, dok je prošle godine EPS morao da uvozi energiju po visokim cenama. Kako navode iz ovog preduzeća, u prvom kvartalu ove godine poslovni rashodi su manji za oko 20 milijardi dinara nego što je planirano.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)