NEMA KRAJA RASTU RATA: Posle usklađivnja šestomesečnog euribor

S. B.

08. 05. 2023. u 14:53

GLOBALNA borba sa inflacijom za zadužene u evrima odavno je vrlo lična i bliska. Korisnici kredita, kojima se presek šestomesečnog euribora uzimao na kraju aprila, već su se suočili sa novim rastom obaveza. Njima se rata poslednji put usklađivala na kraju novembra kada je evropska međubankarska kamata bila na nivou od 2,4, a sada je premašila 3,6 odsto. Više od jednog procenta veći euribor u njihovim obavezama se pretvorio u skok veći od deset odsto.

НЕМА КРАЈА РАСТУ РАТА: После усклађивња шестомесечног еурибор

Foto: pixabay

Evropska centralna banka i ovog meseca je povećala kamate, sada za 0,25 odsto. Referentna je stigla do 3,75 odsto, a euribor je po pravilu verno prati. Signali međunarodnih finansijskih institucija poručuju da će se ova politika nastaviti. Sasvim moguće i početkom naredne godine. Sada nije nemoguće da se narednih meseci pređe i ono što se dugo smatralo psihološkom granicom - euribor od četiri odsto.

U slučaju dužnika u Srbiji, rata kredita uzima sve veći deo kućnog budžeta.

- Stigao mi je novi iznos mesečne rate - kaže nam Beograđanka Slavica T. - Ona je sa 352 skočila na 390 evra. Od početka krize, rata mi je porasla gotovo 100 evra. Bila je oko 300, najviše 305 evra. Posle prvog usaglašavanja sa euriborom, u novembru prošle godine, otišla je na 352 evra i evo sada je opet skočila za gotovo 40 evra. Ovo je sada neizdrživo. Plata nije porasla, a samo nas stambeni kredit košta 100 evra više.

Naša sugrađanka je zajam uzela pre 11 godina. Pre drastičnog skoka kamata, taman je uspela da pređe magičnu crtu i počne da otplaćuje veći deo duga u odnosu na kamatu.

- Sada sam se ponovo vratila u zonu da dajem više za kamatu - kaže Slavica. - Meni je sada rata veća nego na početku kredita. Tada sam plaćala 343 evra. Uzeli smo od banke 56.000 evra na 25 godina uz kamatu od 4,5 odsto. Rata je počela da pada do nivoa od oko 300 evra. Nikada nije išla ispod. Sada sam dogurala na kamatu od oko sedam odsto.

S obzirom na to da je zajam uzela u vreme relativno niskih, ali svakako ne i najnižih kamata, Slavica se nije suočila sa najdrastičnijim rastom obaveze. U dosta goroj situaciji su dužnici koji su se tek obavezali na višedecenijsko vraćanje duga.

- Prvu ratu sam platila u novembru prošle godine - kaže nam Nevena M. - Ona je iznosila 300 evra. Već sledeća mi je donela neprijatno iznenađenje. Porasla je gotovo za trećinu. Od decembra plaćam 390 evra. Čemu sad da se nadam kada se euribor bude ponovo usklađivao. Ne smem ni da pomislim. A ovo je tek početak otplate.

Kalkulator u ruke

MNOGIMA bi procenat rasta rate mogao da dostigne i 50 odsto. Kalkulatori za obračun obaveze pokazuju da bi dužnicima koji su pozajmili 50.000 evra na 20 godina, rata sa 280, uz euribor od četiri odsto, posle godinu dana, mogla da poraste na 380 evra. Oni koji su isti iznos pozajmili na tri decenije, pre godinu su svakog meseca plaćali oko 220 evra. Posle narednog usaglašavanja kamata, ova obaveza bi mogla da dostigne 330 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)