JAVNA PREDUZEĆA NASTAVLJAJU DA RADE PO STARIM PRAVILIMA: Povlači se predlog zakona o upravljanju državnim firmama

S. B.

07. 06. 2023. u 12:16

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić me je zamolio da Vlada povuče iz Skupštine Predlog zakona o upravljanju preduzećima u državnom vlasništvu iz procedure. Taj zakon je prošao Vladu, uputili smo ga poslanicima, mnogo je bilo dezinformacija o tom zakonu. Mi ćemo u četvrtak na sednici usvojiti odluku, zamolićemo Skupštinu da nam vrati zakon i ponovo ćemo organizovati javne konsultacije.

ЈАВНА ПРЕДУЗЕЋА НАСТАВЉАЈУ ДА РАДЕ ПО СТАРИМ ПРАВИЛИМА: Повлачи се предлог закона о управљању државним фирмама

Foto: Z. Jovanović

Ovo je juče rekla premijerka naše države Ana Brnabić.

- Mi kao Vlada nismo dovoljno dobro komunicirali, nema govora o prodaji preduzeća u državnoj svojini - rekla je predsednica Vlade. - To je dezinformacija i neistina koju je plasirala opozicija. Oni tako stvaraju konfuziju i pometnju. Povući ćemo ga da bi razgovarali sa građanima oko zakona. Kada pogledamo zakon o javnim preduzećima, možemo da ih prodamo i privatizujemo, da smo želeli mogli smo to da uradimo u prethodnim godinama. Sledeće nedelje počinju konsultacije o spornom zakonu, a mislim da bi to uvećalo bogatstvo i poboljšalo upravljanje ovim preduzećima. Nije nam bila namera da prodajemo, jer to smo mogli da uradimo i prethodnih godina.

Država je pre povlačenja zakona poručivala da joj je namera da ih profesionalizuje, ali je struka upozorava na mogućnost zloupotrebe i korupcije, a javnost je strahovala da se njime otvaraju vrata prodaji najvrednijih državnih resursa. Retko je koji propis kao ovaj Predlog zakona o upravljanju privrednim društvima u vlasništvu države uznemirio zainteresovane strane, pa i građane. Mnogi su se pitali šta sve za sobom može da donese promena forme iz javnog preduzeća u privredno društvo, a među njima je i pet nacionalnih parkova.

Pre povlačenja zakona juče je "Transparentnost Srbija" uputila inicijativu poslanicima da uklone ozbiljne koruptivne rizike iz ovog predloga. A rizik je, kako su rekli, i to što članovi nadzornih odbora i direktori najvećih firmi u zemlji više neće biti javni funkcineri i neće prijavljivati imovinu.

- Zakon, takođe, ne postavlja ograničenja pri oglašavanju ovih preduzeća što širom otvara vrata pravljenju troškova koji su suvišni - upozorila je "Transparentnost". - Pozvali smo Narodnu skupštinu i da ukine autentično tumačenje Zakona o sprečavanju korupcije iz 2021. Tim tumačenjem drastično je smanjen krug funkcionera, usled čega, nakon usvajanja predloženog Zakona o upravljanju preduzećima u vlasništvu države članovi njihovih skupština, predsednici i članovi nadzornih odbora, direktori i vršioci dužnosti direktora neće morati da podnose izveštaje o imovini i prihodima i neće morati da prijavljuju sukob interesa Agenciji. Zakon ne daje garancije ni da će biti rešen jedan od najvećih problema u dosadašnjem periodu - višegodišnje upravljanje javnim preduzećima od strane direktora koji nisu izabrani na konkursu, najčešće iz "v. d. statusa", a neretko i bez utvrđivanja da li vršioci dužnosti uopšte ispunjavaju uslove za postavljenje na čelo preduzeća.

Kada je reč o najvećem strahu građana, privatizaciji resursa, mnogi u odbranu navode primere državnih firmi koje su već dugo akcionarska društva, ali su i dalje državni. To je slučaj sa "Telekomom", železničkim preduzećima, "Elektromrežama Srbije".

Pravnu formu u narednom periodu, da je Skupštinu prošao ovaj predlog zakona, moralo je da promeni i pet nacionalnih parkova.

- Mi upravljamo nacionalnim parkom, državnom imovinom - objašnjavao je Milorad Novaković, izvršni direktor opštih i pravnih poslova Nacionalnog parka "Tara", pre povlačenja predloga. - Ako bismo bili akcionarsko društvo, većinski vlasnik bi donosio odluke. Imovinu reguliše Zakon o javnoj svojini. Nema govora o tome da se prodaje imovina nacionalnih parkova. Nema šanse da se to desi. To je prirodno bogatstvo. U Srbiji postoji pet nacionalnih parkova, ali ima zaštićenih prirodnih dobara kojima upravljaju druga preduzeća. "Zasavicom", na primer, upravljaju "Gorani Srbije" iz Sremske Mitrovice, Mokrom Gorom društvo sa ograničenom odgovornošću, "Planinka" upravlja Đavoljom varoši... Ne znači ni da ćemo mi večno upravljati ovim nacionalnim parkom. Nama je preneta na korišćenje državna imovina i njome moramo da upravljamo po određenim pravilima.

Pojašnjenje šta bi bilo sa delatnostima od opšteg interesa, ukoliko se njima više ne bave javna preduzeća, potražili smo u Poslovnom udruženju "Komdel", koje okuplja javna komunalna preduzeća iz čitave Srbije. Oni su nas uveravali da statusna promena na delatnost ne bi uticala. Sve dok se ne menja vlasnik.

- Transformacija u privredno društvo svakako za prvi korak ima popis sve imovine - kazao nam je Lazar Krnjeta. - Transormacija označava određeno opredeljenje, ali restrukturiranje započinje utvrđivanjem šta sve imaju. Svojevremeno smo se zalagali da sva javna komunalna preduzeća treba da pređu u privredna društva. Tako je u svim zemljama u okruženju. Usluga neće trpeti ako se promeni vlasništvo. To privredno društvo će biti potpuno državno. Ono što se podrazumeva je da, ako je to privredno društvo, ono treba da radi po tržišnim principima, a manje po nalogu. Suštinski, promena forme ne treba da utiče na poveravanje delatnosti od opšteg interesa. Dok je državno, vlasnik donosi odluke. Razlika će biti to što, kao društva kapitala, neće morati javne nabavke da sprovode po svim procedurama Zakona o javnim nabavkama.

S. Bulatović

Nacionalni parkovi ne mogu da se privatizuju

PREDSEDNICA Vlade Ana Brnabić pre povlačenja predloga zakona je uveravala da bi novi propisi trebalo da omoguće da javnost bolje i transparentnije bude upućena u poslovanje tih preduzeća. Tvrdila je da će se videti da li su ta preduzeća ispunila svoju ulogu prema ovom društvu, građanima, državi - ili nisu.

- Ako nisu, da ih onda smenjujemo - rekla je ranije juče Ana Brnabić. - Takođe, pod obavezno je da birate ne samo direktore toga na konkursu, nego i skupštine i nadzorne odbore u nekim minimalnim uslovima. Dakle, radi se o profesionalizaciji kako bi bolje upravljali u nacionalnom interesu naše zemlje i svih njenih građana. Jedan je Zakon o javnoj svojini koji kaže da nacionalna dobra ne mogu da se otuđe, tako da nacionalni parkovi nikada ne mogu da budu privatizovani. Drugi je Zakon o privatizaciji koji je i do sada govorio da javna preduzeća, ako država želi i misli da ima smisla, mogu da se privatizuju. Da smo želeli nešto da privatizujemo, imali smo zakonske osnove za to. Ali - ne želimo. Želimo smo da uvedemo profesionalizaciju, da bolje rade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)