INVESTITORI JURE ZA PROFITOM: Turski "DŽinsi" olazi iz Srbiej jer su im troškovi rada u domovini sada 40 odsto manji

S. B.

06. 07. 2023. u 10:36

TURSKI "Džinsi", kompanija koja u dva pogona u Leskovcu zapošljava 700 radnika, "zamrzava" posao u Srbiji. Zatvara fabriku i proizvodnju nastavlja u domovini. Mašine, kako "Novosti" saznaju, ostaju u halama, pa ukoliko dođu bolja vremena, možda se i oni vrate. Prethodne nedelje je nemački "Gruner" u Vlasotincu delio otkaze. Postavlja se pitanje hoće li svaka kriza iz Srbije izvući ponekog stranog investitora, potpognutog državnim subvencijama.

ИНВЕСТИТОРИ ЈУРЕ ЗА ПРОФИТОМ: Турски Џинси олази из Србиеј јер су им трошкови рада у домовини сада 40 одсто мањи

Foto Tanjug

Turska firma u Leskovcu je radila 12 godina. Odlaze, između ostalog, zbog velikih troškova poslovanja. Rad u matici im je sada znatno jeftiniji.

- Razgovarao sam sa direktorom leskovačke fabrike - kaže za "Novosti" Milorad Vasiljević, nekadašnji digogodišnji sekretar Udruženja za tekstil PKS, a sada savetnik. - Oni imaju dve fabrike u Turskoj i sada im je tamo radna snaga jeftinija 40 odsto nego u Srbiji. Drugi problem je što su u proseku uvek imali 15 odsto radnika na bolovanju i to nisu uspeli da smanje. Konačno, posle pandemije i tokom dešavanja u Ukrajini, repromaterijal im je poskupeo, a oni finalni proizvod nisu mogli da prodaju po višim cenama. Zamrzavaju poslovanje, neće prodavati mašine i opremu. Isplatiće obaveze prema radnicima. Imaju kontakte, pokušaće radnicima da obezbede da možda pređu kod drugih poslodavaca.

U Samostalnom sindikatu tekstilaca ne znaju detalje. Kod ovog poslodavca sindikat nije formiran. Sa stranim investitorima nailaze na problem u socijalnom dijalogu.

- Ima kompanija u kojima se ne formiraju sindikati. Kada pitate direktore, sve može, ali radnici su zaplašeni - kaže Radojko Jovanović, predsednik Samostalnog sindikata tekstila, kože i obuće. - Radnicima se daje do znanja da će dobiti otkaz ako se učlane. Nije svuda isto. Ima kompanija u kojima su sklopljeni kolektivni ugovori. Znamo za "Geoks" koji je otišao. Radili su dok ih je država pomagala. Ispada da je svaku treću platu plaćala država. Tako svako može da vodi posao. Idu gde je jeftinija radna snaga. Ozbiljni investitori to ne rade.

Ni sindikat metalaca nije uspeo da se formira u "Gruneru" u Vlasotincu. A i ova grana u Leskovcu ne beleži sjajne partnere.

- Nama je u Leskovcu veliki problem "Jura" - kaže za "Novosti" Zoran Marković, predsednik Samostalnog sindikata metalaca. - Strani investitori su dobrodošli dokle poštuju propise Srbije. Pišemo ponovo zahtev Inspektoratu za rad za vanredni nadzor u "Juri", jer se ne poštuje dnevni i nedeljni odmor. Po Uredbi iz 2019. godine strani investitori moraju da isplaćuju minimalac uvećan za 20 odsto, ali je tolika plata sada nedovoljna. Pokušavamo da se izborimo za još jedno povećanje minimalaca u ovoj godini. Hrana je poskupela 27 odsto, struja sa svim poskupljenjima će biti viša 24 odsto, a minimalna zarada je povećana 14,3 odsto. Došli smo u čudno doba, pa poslodavci koji su izmislili kolektivne ugovore, sprečavaju i bojkotuju kolektivno pregovaranje.

S. Bulatović

Otkazi u nizu

DRŽAVA je "Gruneru" odobrila 800.000 evra subvencija, a Opština Vlasotince 2020. godine je nemačkoj kompaniji dala besplatno zemljište. Tu je krajem prošle godine otvoren novi pogon za još 200 radnika. Poslednje u nizu otpuštanja bio je prošle nedelje. Među radnicima se pretpostavlja da je broj otpuštenih dostigao skoro 200 ljudi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)