AMERIKANCI VUKU KINU NA SVOJU STRANU: Jelen otišla u novu ekonomsku misiju u Peking

Novosti Onlajn

08. 07. 2023. u 16:41

MINISTARKA finansija Sjedinjenih Američkih Država Dženet Jelen pozvala je na bližu komunikaciju između Kine i SAD kako bi se poboljšalo donošenje ekonomskih odluka i pozvala Peking da se pridruži globalnim inicijativama za pomoć siromašnijim zemljama u rešavanju klimatskih promena.

АМЕРИКАНЦИ ВУКУ КИНУ НА СВОЈУ СТРАНУ: Јелен отишла у нову економску мисију у Пекинг

Foto: Tanjug/AP Photo/Mark Schiefelbein, Pool

- Uprkos bilateralnim tenzijama, rekordno visoka američko-kineska trgovinska razmena zabeležena prošle godine pokazala je da ima dovoljno prostora za angažovanje u trgovini i investicijama, kao i da je od ključnog značaja da se fokusiramo na oblasti od zajedničkog interesa i rešavamo nesuglasice kroz dijalog - rekla je Jelen pred sastanak sa zamenikom kineskog premijera He Lifengom.

Rojters navodi da je poseta američke ministarke najnoviji pokušaj Vašingtona da popravi veze između dve najveće svetske ekonomije. Pre samo nekoliko nedelja američki državni sekretar Entoni Blinken posetio je Peking.

SAD i Kina su u sukobu oko niza pitanja, uključujući Tajvan i nove zakone protiv špijunaže i protiv sankcija koji komplikuju posao američkim kompanijama u Kini.

- Usred komplikovanih globalnih ekonomskih izgleda, postoji hitna potreba da dve najveće ekonomije blisko komuniciraju i razmenjuju mišljenja o odgovorima na različite izazove - ističe Jelen.

Prema njenim rečima, to bi obema strana moglo pomoći "da bolje razumeju globalne ekonomske izglede i donesu bolje odluke za jačanje ekonomija".

Jelen je ponovila da Vašington želi da obezbedi zdravu konkurenciju sa "poštenim skupom pravila" koja će vremenom koristiti obema zemljama.

Ona je grupi ekonomista poručila da je "u Pekingu u ovom kritičnom trenutku jer, uprkos svim nesuglasicama između dve nacije, predsednik Džozef Bajden i ona veruju da je u najboljem interesu naroda da odnos postave na bolji kolosek i održavaju otvorene i iskrene linije komunikacije".

- Čvrsto verujem da je odnos između naše dve zemlje ukorenjen u čvrstim vezama između američkog i kineskog naroda. Važno je da nastavimo da negujemo i produbljujemo ove veze, posebno kada se Kina ponovo otvara nakon tri godine blokade zbog korona virusa - kaže Jelen.

BONUS VIDEO: PREDSTAVLjENA NAJNOVIJA TEHNOLOŠKA DOSTIGNUĆA - U Šangaju odžana konferencija o veštačkoj inteligenci

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (2)

NEVIĐEN HAOS: Potukli se Kilijan Mbape i superbogati gazda PSŽ-a?!