KONKURENCIJA SPREMNA DOGODINE? "Golder hendling" traži radnike koji će opsluživati putnike na Aerodormu "Nikola Tesla"

S. B.

28. 07. 2023. u 14:18

SPREMA se konkurencija u zemaljskim poslovima na Aerodromu "Nikola Tesla". Grčki "Golder hendling", jedna od tri kompanije koja ima važeću dozvolu za pružanje usluga zemaljskog opsluživanja, pored dve koje to već rade, traži pojačanje. Proteklih dana oglasili su pozicije na nekoliko portala. Traže zamenika menadžera stanice, menadžera stanice, ček-in agenta, zaposlene na rampama, radnike za održavanje čistoće aviona, radnike za utovar i istovar prtljaga, pa i vozače autobusa... Ukupno devet pozicija.

КОНКУРЕНЦИЈА СПРЕМНА ДОГОДИНЕ?  Голдер хендлинг тражи раднике који ће опслуживати путнике на Аеродорму Никола Тесла

Foto: D. Milovanović

Potraga za radnicima singal je da se ova grčka kompanija sprema da otpočne operacije i na beogradskoj vazdušnoj luci. Upućeni, međutim, veruju da će se efekat konkurencije osetiti tek naredne letnje sezone.

- Uvođenje konkurencije je jedini potez koji država može da uradi, budući da ne kontroliše poslovanje Aerodroma - veruje Petar Vojinović, urednik portala "Tango siks". - Dat je pod koncesiju. Može da se pokuša liberalizacija tržišta i da dođe još kompanija. Sa poslovne strane, to zavisi od postizanja ugovora između "Er Srbije", kojoj najviše treba usluga opsluživanja prtljaga, sa nekom kompanijom. Ali koja god kompanija da bude, ova ili neka druga, neće moći brzo da pokrene posao. I dalje nemamo nikakvu potvrdu da će "Er Srbija" uopšte tražiti nekog novog hendlera ili će se njen sadašnji, Aerodrom Beograd, unaprediti što se tiče broja ljudi. Liberalizacija je preduslov da se do sledeće letnje sezone osigura da ne nedostaje fizičkih radnika.

Direktorat civilnog vazduhoplovstva je 10. jula doneo odluku kojom poništava svoju raniju Odluku o ograničenju pružalaca usluga zemljaskog opsluživanja na Aerodromu "Nikola Tesla", donetu 7. aprila 2015. godine. Ukidanjem dosadašnjeg ograničenja, zapravo se omogućava svim kompanijama, koje imaju važeću dozvolu za pružanje usluga zemljskog opsluživanja, slobodan pristup tržištu. Važeću dozvolu, pored "Vansija" i "Skaj partnera" koji rade, imaju britanski "Menzis graund servisu", grčki "Golder hendlingu" i domaći "Er Pink".

Aerodrom "Nikola Tesla" je početkom 2015. godine od Direktorata tražio da ograniči broj kompanija koje se bave putnicima na tlu. Ograničen je tada broj firmi koje se bave prihvatom i otpremom predatog prtljaga i prihvatom i otpremom vazduhoplova na platformi, osim u delu koji se tiče prevoza i utovara hrane i pića. Odluka je doneta, jer na aerodromu tada nije bilo dovoljno prostora i prateće infrastrukture za veći broj kompanija.

Početak ove letnje sezone, međutim, pokazao je da usluga nije dovoljno dobra. Direktoratu se tako 9. jula obratio AD Aerodrom "Nikola Tesla", preduzeće koje je davalac koncesije, i zatražilo da uradi sve što je u njegovoj moći da se smanje gužve i kašnjenja u beogradskoj vazdušnoj luci. Zato se Direktorat odlučio na ovu hitnu meru kako bi se što pre kvalitet usluge vratio na raniji nivo. Odlučili su da otvore tržište zemaljskih usluga.

Rokovi

ZAINTERESOVANI za neku od devet pozicija, oglašenih na jendom portalu, mogu da se jave do 15. avgusta. Zaposlene za utovar i istovar prtljaga kompanija traži i preko drugog portala. Ovde je rok za prijavu 8. avgust.

"Golder hendling" upošljava 5.000 ljudi. Vode 160.000 letova

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)