"PRETEKLI SMO NEMAČKU": Putin se pohvalio ekonomskim uspehom Rusije na svetskom tržištu

Novosti online

22. 08. 2023. u 17:09

RUSIJA je ušla u prvih pet najvećih ekonomija na svetu i pretekla je Nemačku po paritetu kupovne moći, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin na sednici Saveta za strateški razvoj i nacionalne projekte.

ПРЕТЕКЛИ СМО НЕМАЧКУ: Путин се похвалио економским успехом Русије на светском тржишту

Vladimir Putin, Foto AP

- Uprkos pesimističnim prognozama koje su iznosili, a koje i dalje ponekad iznose neki stručnjaci, pre svega zapadni, Rusija je na kraju 2022. godine uprkos svim tim prognozama ušla u prvih pet najvećih ekonomija na svetu - istakao je ruski lider.

Kako je dodao, po podacima Svetske banke Rusija je „izbila na čelo i pretekla Nemačku po paritetu kupovne moći i obimu privrede“. Po rečima Putina, to je jedan od najvažnijih pokazatelja.

Tempo rasta ruske ekonomije je stabilan – u drugom kvartalu 2023. godine BDP je porastao za 4,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dodao je ruski lider, istakavši da je tekuća budžetka situacija stabilna i da nema nikakvih rizika po makroekonomsku stabilnost. Na kraju perioda od jula do septembra u ruskom budžetu će biti ostvaren suficit.

Putin je takođe rekao da ruski proizvođači efikasno zauzimaju mesta koja su ostala upražnjena nakon povlačenja stranih kompanija sa ruskog tržišta.

Inflatorni rizici u Rusiji rastu, a u prvom planu je zadatak da se obuzda njihov rast, naglasio je on.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSIJA - Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)