DAN POSLE PRIJEMA U BRIKS: UN zabrinute zbog poslovanja saudijske naftne kompanije Aramko

Tanjug

25. 08. 2023. u 20:51

EKSPERTI Ujedinjenih nacija poslali su danas pismo saudijskoj naftnoj kompaniji Aramku, u kojem izražavaju zabrinutost zbog proširenja proizvodnje fosilnih goriva i navoda da tekuća istraživanja koja kompanija sprovodi ugrožavaju ljudska prava.

ДАН ПОСЛЕ ПРИЈЕМА У БРИКС: УН забринуте због пословања саудијске нафтне компаније Арамко

Foto AP

Obraćajući se izvršnom direktoru firme Aminu Naseru, četiri stručnjaka i radna grupa izrazili su “zabrinutost u vezi sa negativnim uticajima na ljudska prava uzrokovanim aktivnostima kao što je eksploatacija fosilnih goriva koja doprinose klimatskim promenama”, prenosi Rojters.

U pismu se takođe izražava zabrinutost da bi akcije Aramka mogle da doprinesu potkopavanju Pariskog sporazuma iz 2015. i međunarodne saradnje.

S druge strane, u pismu nije navedeno zbog čega se pored drugih naftnih kompanija koje obrađuju milione barela dnevno, zabrinutost izražava samo u slučaju Aramka, iako se navodi da bi kompanije u državnom vlasništvu trebalo da imaju “povećanu odgovornost” da deluju u skladu sa međunarodnim standardima.

Preporuke UN-a nisu obavezujuće, ali su važno političko sredstvo za podizanje svesti o kršenjima ljudskih prava, navodi agencija.

Pisma poput ovog češće se upućuju državama, nego kompanijama.

BONUS VIDEO - U STROJU NAJBOLjIH: "Novosti" na obuci novih pripadnika 72. brigade za specijalne operacije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (10)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!