DESET GRADOVA I OPŠTINA PRELAZI NA KORIŠĆENJE ZELENE ENERGIJE: Novi projekat Ministarstva rudarstva i energetike vredan 40,5 miliona evra

Novosti onlajn

08. 09. 2023. u 09:18

PRELASKOM na korišćenje obnovljivih izvora energije (OIE), kroz novi projekat Ministarstva rudarstva i energetike vredan 40,5 miliona evra, 10 gradova i opština u Srbiji unaprediće svoje sisteme daljinskog grejanja i zaštite životne sredine.

ДЕСЕТ ГРАДОВА И ОПШТИНА ПРЕЛАЗИ НА КОРИШЋЕЊЕ ЗЕЛЕНЕ ЕНЕРГИЈЕ: Нови пројекат Министарства рударства и енергетике вредан 40,5 милиона евра

Foto: Novosti onlajn

U okviru Projekta obnovljivih izvora energije u Srbiji, koji se sprovodi uz finansijsku podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Republike Austrije i Švajcarske Konfederacije, izabrano je 10 jedinica lokalne samouprave koje će učestvovati u programu: Bečej, Bogatić, Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Niš, Novi Pazar, Pančevo, Paraćin i Vršac.

Procenjena vrednost Faze 1 je 40,5 miliona evra, a uskoro se očekuje potpisivanje finansijskih sporazuma, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike.

- Ovim projektom nastavljamo sa uvođenjem obnovljivih izvora energije u sektor daljinskog grejanja koje smo uspešno započeli izgradnjom toplana na biomasu, od kojih su tri već puštene u rad, a na četvrtoj uskoro počinju radovi. Nove investicije obezbediće da građani imaju pouzdano i kvalitetno grejanje, a da toplane funkcionišu efikasnije, da koriste zelenu energiju i istovremeno čuvamo životnu sredinu - izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Dodala je da će se projektom finansirati zelene tehnologije u sistemima daljinskog grejanja, pre svega toplotne pumpe, solarni kolektori, geotermalna energija, kao i automatizacija toplotnih podstanica kako bi planirani projekti ostvarili maksimalnu efikasnost.

Kako je navedeno, nakon realizovanih ulaganja, toplane u 10 izabranih lokalnih samouprava proizvodiće oko 115 GWh toplotne energije iz OIE, a ukupna količina toplotne energije proizvedene iz obnovljivih izvora u Srbiji povećaće se sa sadašnjih 95 GWh na 210 GWh.

Potrošnja primarne energije smanjiće se za dodatnih 61 GWh primenom mera energetske efikasnosti, a projekat će doprineti i boljoj zaštiti životne sredine, kroz smanjenje godišnje emisije SO2 za 14.600 tona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo