ZA MAĐARSKU NEMA ZIME: Gasa ima dovoljno zahvaljujući Rusiji

Novosti online

03. 10. 2023. u 09:33

MAĐARSKI šef diplomatije učestvovaće u takozvanoj "Ruskoj energetskoj nedelji" i tom prilikom će razgovarati o energetskoj saradnji sa zamenikom premijera Rusije Aleksandrom Novakom.

ЗА МАЂАРСКУ НЕМА ЗИМЕ: Гаса има довољно захваљујући Русији

Foto: Profimedia/Shutterstock/Ilustracija

Mađarska je uspela da se uspešno pripremi za predstojeću hladnu sezonu zahvaljujući nastavku saradnje sa Ruskom Federacijom u energetskom sektoru, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

 - Snabdevanje Mađarske energijom je stabilno jer smo uspeli da održimo saradnju zasnovanu na zdravom razumu. I moj kolega Sergej Lavrov me je uverio da će Rusija i ruske kompanije ispuniti svoje ugovorne obaveze koje su preuzele, odnosno da će isporučiti količine prirodnog gasa koje su navedene u ugovorima, naftu i nuklearno gorivo, a naše dosadašnje iskustvo se poklapa sa tom izjavom - kazao je Sijarto u intervjuu za "Mađar nemzet".

Prema njegovim rečima, Mađarska je "dobro pripremljena" za predstojeću zimsku sezonu. 

 - Popunjenost mađarskih skladišta gasom značajno premašuje evropski prosek, a stalno pristizanje ovog energenta će obezbediti snabdevanje zemlje tokom zime - precizirao je šef mađarske diplomatije.

Sijarto je ranije izjavio da će uskoro posetiti Moskvu. Kako je naveo, poseta je planirana za period od 11. do 13. oktobra, a razlog posete je učešće u takozvanoj Ruskoj energetskoj nedelji.

U Rusiji, Sijarto će razgovarati i sa zamenikom premijera Rusije Aleksandrom Novakom, a tema će biti energetska saradnja, za koju je mađarski diplomata rekao da je od izuzetne važnosti za Budimpeštu i njenu energetsku sigurnost. 

On je naveo da ne planira da sklapa nove ugovore sa Moskvom pošto postojeći dugoročni ugovori ostaju na snazi.

(RT)

BONUS VIDEO:

RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo