INFLACIJA POLAKO POPUŠTA: Narodna banka Srbije odlučila da referentnu kamatnu stopu zadrži na 6,5 odsto

M. SPASENOV

06. 10. 2023. u 18:00

REFERENTNA kamatna stopa ostaje na istom nivou - 6,5 odsto - odlučio je juče Izvršni odbor Narodne banke Srbije. Nema promena ni kod kamatnih stopa na depozitne olakšice koje i dalje iznose 5,25 odsto i kreditne olakšice od 7,75 odsto.

ИНФЛАЦИЈА ПОЛАКО ПОПУШТА: Народна банка Србије одлучила да референтну каматну стопу задржи на 6,5 одсто

Foto Tanjug

Centralna banka je ovakvu odluku donela zbog popuštanja globalnih inflatornih pritisaka, ali i opadajuće putanje domaće inflacije i njen očekivan povratak u granice cilja monetarne politike.

- Prilikom donošenja odluke uvažena je i činjenica da su u prethodnom periodu pooštravani monetarni uslovi putem osnovnog instrumenta - kamatne stope, a u septembru i povećanjem stope obavezne rezerve, kao i da je sada potrebno da se sagledaju puni efekti donetih mera - navodi se u saopštenju NBS. - Prilikom donošenja odluke, Izvršni odbor je imao u vidu da se ukupna inflacija smanjuje u međunarodnom okruženju.

Međugodišnja inflacija u Srbiji je na nizbrdici od aprila, pri čemu je u avgustu bila i nešto niža u odnosu na aktuelnu srednjoročnu projekciju i iznosila je 11,5 odsto. Usporavanje inflacije je rezultat usporavanja rasta cena hrane i cena u okviru bazne inflacije (indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta), čiji se međugodišnji rast od juna kreće na jednocifrenom nivou i u avgustu je iznosio 9,1 odsto.

- Očekuje se da će međugodišnja inflacija nastaviti da se kreće opadajućom putanjom, smanjujući se prosečno mesečno za oko jedan procentni poen, tako da bi krajem godine trebalo da iznosi oko osam odsto - smatraju u NBS. - Na ovakvo kretanje inflacije uticaće i slabljenje globalnih troškovnih pritisaka, kao i izlazak iz međugodišnjeg obračuna inflacije poskupljenja hrane i energenata iz druge polovine 2022. Padu inflacije u narednom periodu i njenom povratku u granice cilja u drugom tromesečju 2024. doprineće i efekti zaoštravanja monetarnih uslova, usporavanje uvozne inflacije, kao i očekivani dalji pad inflacionih očekivanja.

Energenti traže oprez

KADA je reč o svetskim cenama energenata, na opreznost upućuju i dalje prisutne geopolitičke tenzije i nedavni rast cene sirove nafte, koji je pre svega posledica odluke zemalja OPEK+ da se produži ograničenje ponude do kraja godine, ali i rastuće tražnje za naftom. U porastu su i cene prirodnog gasa, s obzirom na to da se približava zimska grejna sezona i da je smanjena proizvodnja u Australiji i Norveškoj. Procenjuje se da ostvareni rast svetskih cena energenata neće imati veći negativan efekat na inflaciju u Srbiji i neće ugroziti njenu opadajuću putanju.

Kako tvrde, dinamika privrednog rasta u trećem tromesečju dodatno ubrzava i povoljnija je od očekivanja iznetih u avgustovskoj projekciji NBS, prema kojoj se u 2023. očekivao rast bruto domaćeg proizvoda u rasponu od dva do tri odsto, ali najverovatnije bliže donjoj granici. Uprkos smanjenoj eksternoj tražnji, pre svega iz zone evra, povoljnija kretanja od očekivanih se ostvaruju pre svega u prerađivačkoj industriji, čemu doprinose investicije iz prethodnog perioda i rast domaće tražnje. Pored toga, procene o proizvodnji glavnih poljoprivrednih kultura ukazuju da će ovogodišnja sezona najverovatnije biti iznad prosečne, odsnono iznad očekivanja NBS. U nastavku godine očekuje se pozitivan doprinos od građevinarstva kao rezultat nastavka realizacije infrastrukturnih projekata, kao i od uslužnih sektora, čemu treba da doprinese dalji rast zaposlenosti i zarada, pre svega u privatnom sektoru.

Ipak, prema procenama Narodne banke Srbije domaća tražnja će rasti sporije od ukupnog bruto domaćeg proizvoda i po tom osnovu ne očekuju se veći inflatorni pritisci.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)