SRBIJA ZADRŽALA KREDITNI REJTING: Agencija Standard & Poor’s potvrdila BB+ rejting

Tanjug

06. 10. 2023. u 23:12

REJTING agencija Standard & Poor’s donela je odluku da zadrži kreditni rejting Republike Srbije na nivou BB+, uz stabilne izglede za njegovo dalje povećanje.

СРБИЈА ЗАДРЖАЛА КРЕДИТНИ РЕЈТИНГ: Агенција Standard & Poor’s потврдила ББ+ рејтинг

Foto: D. Milovanović

Time se Srbija i dalje nalazi na korak do dobijanja investicionog rejtinga, uprkos nepovoljnim efektima sukoba u Ukrajini, usporavanju eksterne tražnje, kao i još uvek visokoj, mada opadajućoj, globalnoj inflaciji, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

-Ocene rejting agencija, uz opadajuću putanju inflacije, potvrđuju ispravnost naših odluka da referentnu kamatnu stopu povećavamo postepeno i odmereno. Odluka dodatno potvrđuje značaj rekordnih deviznih rezervi za uvođenje zemlje u investicioni rejting, kao i značaj relativne stabilnosti kursa dinara prema evru za ukupan poslovni ambijent u zemlji, kazala je guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

U svom izveštaju agencija Standard & Poor’s posebno ističe da je rejting Srbije podržan umerenim nivoom javnog duga i kredibilnim okvirom monetarne politike.

Inflacija će značajno pasti od 2024. godine, zahvaljujući i kredibilitetu Narodne banke Srbije, čvrstoj monetarnoj politici i stabilnom kursu dinara prema evru.

U izveštaju je navedeno i da će inflacija ući u granice ciljanog koridora Narodne banke Srbije od 3,0 ± 1,5% u drugoj polovini 2024. godine.

Takođe, bankarski sektor u Srbiji je dobro kapitalizovan, profitabilan i likvidan.

U junu je pokazatelj adekvatnosti kapitala na nivou bankarskog sistema iznosio jaka 22,3 odsto, dok je učešće problematičnih kredita dostiglo istorijski minimum od 3,0 odsto.

Učešće deficita tekućeg računa platnog bilansa u brutom domaćem proizvodu biće više nego dvostruko niže nego u prethodnoj godini, a neto prilivi stranih direktnih investicija višestruko ga premašuju, navedeno je u izveštaju.

Agencija i u srednjem roku očekuje punu pokrivenost deficita tekućeg računa neto prilivima stranih direktnih investicija.

-Umeren nivo javnog duga, visok nivo likvidnosti države i očekivano smanjenje fiskalnog deficita i učešća javnog duga u bruto domaćem proizvodu i u narednim godinama, istaknuto je u izveštaju.

Agencija ističe i da su neizvesnosti iz međunarodnog okruženja i dalje značajne, ali da Srbija uspeva da eksterne izazove amortizuje povoljnim domaćim kretanjima i adekvatnim ekonomskim politikama.

Navodi i da stabilni izgledi Srbije za dalje povećanje kreditnog rejtinga uvažavaju činjenicu da domaća privreda i dalje beleži rast, iako u zemljama zone evra koje su naši najvažnijih trgovinski partneri, poput Nemačke i Italije, usporava ekonomska aktivnost, navedeno je u saopštenju.

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)