SVE BOLJE EKONOMSKO RASPOLOŽENJE U SRBIJI: Evo šta pokazuje EU indeks

Novosti Onlajn

07. 10. 2023. u 17:33

EKONOMSKO raspoloženje u Srbiji izgleda sve bolje u odnosu na početak 2023. godine, pokazuje EU indeks ekonomskog raspoloženja, objavljeno je u njuzleteru CEVES-a.

СВЕ БОЉЕ ЕКОНОМСКО РАСПОЛОЖЕЊЕ У СРБИЈИ: Ево шта показује ЕУ индекс

Foto D. Milovanović

Raspoloženje se iz umereno negativne (93) približilo neutralnoj zoni (96).

Pesimizam potrošača koji je vladao na kraju 2022. godine polako nestaje sa usporavanjem inflacije, a dodatni impuls dale su i mere kontrole cena u septembru.

Očekivanja građevinarstva su oporavljena budući da je tražnja ostala stabilna, a cene nekretnina pratile opštu inflaciju, u odnosu na početak 2023. godine.

Ekonomsko raspoloženje u Evropskoj uniji približava se umereno negativnoj zoni nakon sporog rasta BDP-a u prvom kvartalu (1,2 odsto) i stagnacije u drugom kvartalu.

Privredna kretanja u EU vođena su recesijom u pretežno industrijskim privredama, pre svega u Nemačkoj, koja je prešla prag umereno negativnih očekivanja. Ipak, trebalo bi zadržati konzervativnost u procenama kratkoročnog rasta Srbije, imajući u vidu da su naša privredna kretanja čvrsto povezana sa onim u EU, pre svega u Nemačkoj, zaključuje se u ovoj analizi, objavio je CEVES.

BONUS VIDEO: MALI - Uprkos protivljenju opozicije, izborili smo se za veće plate i penzije

(Nova ekonomija)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024