"NAŠA ZEMLJA JE U POTPUNOSTI EKONOMSKI I FINANSIJSKI STABILNA": Mali odbacio navode Jovanovića da Srbiji preti dužničko ropstvo

Novosti onlajn

23. 10. 2023. u 19:44

POTPREDSEDNIK Vlade i ministar finansija Siniša Mali odbacio je danas navode šefa Poslaničke grupe „Narodne stranke“ Stefana Jovanovića da Srbiji preti dužničko ropstvo, i naglasio da je naša zemlja u potpunosti ekonomski i finansijski stabilna.

НАША ЗЕМЉА ЈЕ У ПОТПУНОСТИ ЕКОНОМСКИ И ФИНАНСИЈСКИ СТАБИЛНА: Мали одбацио наводе Јовановића да Србији прети дужничко ропство

Foto: Instagram/ mali_sinisa

- Moje pitanje za vas, s obzirom da ste rekli da nam preti dužničko ropstvo jeste, da li znate koliki je javni dug jedne Nemačke? 2.589 milijardi evra. Jedne Francuske preko 3.000 milijardi evra, a naš 35 milijardi evra. Nikada se ne govori o apsolutnom iznosu javnog duga. Javni dug je u Nemačkoj preko 80 odsto BDP, u Srbiji je udeo javnog duga u BDP 51 odsto, što je daleko ispod nivoa Mastrihta i daleko ispod proseka evrozone koji je 91 odsto. U Hrvatskoj je udeo javnog duga preko 80 odsto u BDP-u - naveo je Mali.

Ministar je istakao da Srbija ekonomski stoji mnogo bolje nego neke razvijenije zemlje, što kažu i Međunarodni monetarni fond i međunarodne rejting agencije.

Siniša Mali je istakao i da se novac za koji se zadužimo ulaže u izgradnju auto-puteva, brzih saobraćajnica, škola, bolnica, a ne za potrošnju, te naglasio da se dugoročne investicije finansiraju dugoročnim izvorima fianansiranja.

- Prosečna ponderisana kamata na kredite bila je 13 odsto pre 11 godina, a ponderisana kamatna stopa danas iznosi 3,4 odsto na naš javni dug, što dovoljno govori da nema nikakvog rizika kada je naš javni dug u pitanju - naglasio je Mali i podvukao da je Srbiji dužničko ropstvo pretilo 2012. godine, ali da smo uspeli da se izvučemo iz te situacije.

Govoreći o ulaganjima u zdravstvo, Mali je rekao da od 2008. do 2012. godine nijedna nova zdravstvena institucija nije izgrađena, a od 2012. do danas je izgrađeno, rekonstruisano i obnovljeno 142 zdravstvene ustanove u našoj zemlji.

Ističući da nije tačno da se smanjuju ulaganja u zdravstvo u narednoj godini, Siniša Mali je naveo koje zdravstvene ustanove širom Srbije će dobiti magnetne rezonance, mamografe i ultrazvučne aparate.

- Hoćemo da svaki grad, svako mesto, svaka zdravstvena ustanova gde je to moguće, ima mamograf, ultrazvučni aparat, magnetnu rezonancu. I to je poruka koliko smo posvećeni našem zdravstvu i ukupnom kvalitetu života građana Srbije - naglasio je potpredsednik Vlade.

Mali je istakao i da je Jovanovićeva stranka najmanje pozvana da komentariše pitanje Kosova i Metohije, s obzirom da je njihov lider Vuk Jeremić taj koji je pred Međunarodnim sudom pravde inicirao pitanje za koje Aljbin Kurti kaže da je temelj kosovske nezavisnosti.

- Kurti je u intervjuu jednom listu rekao da je ta presuda, čije je donošenje inicirao Vuk Jeremić zabetonirala temelje kosovske nezavisnosti. Ne znam zašto svoje izlaganje započinjete pitanjem Kosova i Metohije. Za razliku od vas, predsednik Aleksandar Vučić, Srpska napredna stranka i naša koalicija se svaki dan bori da očuva živote naših sunarodnika na Kosovu i Metohiji i da ispravimo sve greške koje ste namerno ili slučajno uradili i zbog kojih trpimo posledice i danas - naveo je Mali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!