DEVIZNE REZERVE NA REKORDNOM NIVOU: Podaci NBS za oktobar

E.B.T.

13. 11. 2023. u 15:43

BRUTO devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju oktobra su iznosile 24,38 milijardi evra, što je 24.388,7 miliona evra. Kako je objavila centralna banka, to je najviši nivo bruto deviznih rezervi krajem meseca otkada se prate podaci na ovaj način, odnosno od 2000. godine. U toku prošlog meseca bruto devizne rezerve povećane su za 206,2 miliona evra.

ДЕВИЗНЕ РЕЗЕРВЕ НА РЕКОРДНОМ НИВОУ: Подаци НБС за октобар

Foto PKS

- To povećanje prvenstveno je rezultat intervencija NBS neto kupovinom deviza na domaćem deviznom tržištu, što je priliv 160 miliona evra, kao i priliva po osnovu neto izdvajanja devizne obavezne rezerve banaka u iznosu od 65,4 miliona evra i po drugim osnovima u ukupnom neto iznosu od 10,5 miliona evra - navode u centralnoj banci. - Navedeni prilivi bili su više nego dovoljni da nadomeste odlive iz deviznih rezervi po osnovu izmirenja deviznih obaveza države, kao što su neto otplata kredita i druge obaveze, u ukupnom iznosu od 222 miliona evra.

Neto devizne rezerve, a to su bruto devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, obaveze prema Međunarodnom monetarnom fondu po osnovu aranžmana i drugim osnovima, iznosile su 20.253,7 miliona evra, što je takođe najviši nivo neto deviznih rezervi krajem meseca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)