ĐEDOVIĆ HANDANOVIĆ: Sa Bugarskom jačamo našu energetsku saradnju

Tanjug

12. 12. 2023. u 13:02

MINISTARKA rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da su od bugarskih kolega dobili informaciju da će biti ukinute takse na tranzit ruskog gasa, koji ide za Srbiju i Mađarsku, što znači da neće biti dodatnih nameta i da se ništa ne menja kada je reč o transportu gasa kroz Bugarsku.

ЂЕДОВИЋ ХАНДАНОВИЋ: Са Бугарском јачамо нашу енергетску сарадњу

FOTO TANJUG/ MRE/EMILIJA JOVANOVIĆ

- Dobra vest iz Bugarske, svakako čekamo još i zvanične potvrde, ali smo se donekle i nadali da će to biti ishod - rekla je Đedović Handanović za Tanjug.

Istakla je da nije bilo uporišta u postojećim pravilima za uvođenje tih taksi i da se Mađarska upravo i pozivala na pravila EU.

- Ja sam sa kolegom Peterom Sijartom o tome i razgovarala prilikom njegove poslednje posete Beogradu i poslali smo i zvanični upit iz Srbije prema Energetskoj zajednici, a onda oni prema Evropskoj komisiji - kazala je ministarka. Kako je rekla, Mađarska je poslala i direktan upit po tom pitanju Evropskoj komisiji.

Đedović Handanović je navela da su tako i Srbija i Mađarske protestovale zbog uvođenja taksi i da i presedani odranije, kada su u pitanju Italija ili gas iz Alžira, pokazuju da su takve odluke bile odbačene kao neosnovane od Evropske komisije.

- Prevagnula je logika, jer to znači da nema dodatnih nameta i da se apsolutno transport gasa kroz Bugarsku ništa ne menja - naglasila je ministarka.

Podsetila je da smo završili gasnu interkonekciju Srbija‒Bugarska, od Niša do Dimitrovgrada kroz našu zemlju, kroz koju će ići azerbejdžanski gas.

- Svakako sa Bugarskom jačamo našu energetsku saradnju i, naravno, nastavljamo da koristimo Balkanski tok, pre svega kao primarni izvor gasa za našu zemlju - rekla je ministarka. Dodala je da je odluka Bugarske da uvede taksu svakako bila politička odluka i da je bilo potrebno da prođe neko vreme da se sve stvari sagledaju, kao i unutar same Bugarske, jer su i tamo postojala različita viđenja po tom pitanju.

- Sačekaćemo krajni ishod, ali ono što je za nas jako dobro je da ne želimo da postoje osnove za dodatne namete kada je gas u pitanju i njegova cena ili uopšte za ono što Republika Srbija i njeni građani plaćaju - rekla je Đedović Handanović. Kazala je da je sa Sijartom kada je bio u Beogradu razgovorala o tome da obe zemlje moraju da stanu protiv takve odluke i budu odlučne sa argumentacijom kako ne bi došlo do implementacije te odluke, jer bi to ugrozilo i sigurnost nabavke.

Ona je napomenula da i druge zemlje EU, osim Mađarske, koriste taj gas koji dolazi iz Srbije, ali i zemlje u regionu.

- Nastupili smo snažno i mislim da treba da nastavimo dijalog po svim ključnim pitanjima sa našim susedima - rekla je Đedović Handanović i podsetila da je predsednik Bugarske Rumen Radev bio u poseti Srbiji u nedelju, na otvaranju gasovoda. Na pitanje da li će biti novih poskupljenja gasa u Srbiji u 2024. godini, ministarka je rekla da to ne očekuje.

- Mi smo i prilikom poslednje posete MMF pričali o tome naširoko i složili smo se da ne postoje razlozi za povećanje ni cene struje, ni cene gasa u 2024. godini. Ranije u određenim programima i razgovorima bilo je takvih tema i bilo je to na stolu, ali u poslednjoj poseti i oceni složili smo se da nije neophodno tako nešto i da zapravo naši građani, što se toga tiče, mogu da budu bezbrižni i da ćemo svakako taj stav braniti - istakla je Đedović Handanović.

Mislimo da imamo sve argumente na našoj strani jer smo odlične reforme sproveli ove godine kada je energetika u pitanju, navela je ona.

- Pokrenuli smo mnogo frontova, kroz izmenu zakona o energetici do sprovedenih aukcija, do izmene zakona o obnovljivim izvorima energije, do reforme Elektroprivrede Srbije. Nastavljamo sa restruktuiranjem EPS-a. Cene jesu podignute u prethodnom periodu, i mislimo da imamo apsolutno stabilne osnove da nema prostora i nema ni potrebe, niti razloga za daljim povećanjem cena. I želimo pre svega da to učinimo zbog naših građana - da se borimo za taj stav i da imaju što manje račune za struju - rekla je ministarka.

Podsetila je da su omogućeni dodatni popusti ove grejne sezone za najugroženije građane, uključujući i penzionere sa najnižim penzijama, koji automatski dobijaju popust od 1.000 dinara mesečno u ovoj grejnoj sezoni.

- Popusti za racionalniju potrošnju mogu da idu i do 40 odsto, što koriste domaćinstva, imali smo tako 30 odsto domaćinstava u oktobru koji su ostvarili maksimalan popust na račun za struju od 40 odsto. Nastavićemo da pomažemo građanima u tom smislu i jer nema potreba za daljim povećanjem cene ni struje ni gasa - kazala je Đedović Handanović. Bugarska je polovinom oktobra uvela dodatne takse na uvoz i transport ruskog gasa u iznosu od 20 bugarskih leva (oko 10 evra) po megavat času.

Takse su stupile na snagu 13. oktobra, a njihov cilj, kako je tada rekao premijer Bugarske Nikolaj Denkov, nije bio povećanje cena gasa za Srbiju i Mađarsku, već smanjenje profita Gasproma. Srbija i Mađarska dobijaju ruski gas, od 1. januara 2021. godine, kroz krak Turskog toka koji je nazvan Balkanski tok.

BONUS VIDEO: SRBIJA DOBILA NOVI IZVOR GASA: Ministarka Đedović na otvaranju interkonektora sa Bugarskom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)