NOVA SMS PREVARA "SKIDA" PARE: Sajber kriminalci zloupotrebljavaju ime i logo "Pošte Srbije"

E.B.T.

25. 12. 2023. u 16:56

U toku je nova prevara putem SMS-poruka u kojoj se zloupotrebljava ime i logo "Pošte Srbije" i usluga koje ovo preduzeće pruža. Cilj prevaranata je da dođu do podataka sa platne kartice korisnika kako bi neovlašćeno pristupili njegovom bankovnom računu i ispraznili ga. Čitateljka "Novosti" Jasmina Perić iz Beograda kaže da je dobila SMS poruku u kojoj je obaveštena da je prispela pošiljka za nju. Ona je bila uverene da komunicira sa Poštom, jer je zaista iz tog preduzeća očekivala isporuku paketa.

НОВА СМС ПРЕВАРА СКИДА ПАРЕ: Сајбер криминалци злоупотребљавају име и лого Поште Србије

Foto Shutterstock

- Međutim, u poruci se navodi da ne mogu da je dostave, jer nisu precizni podaci o adresi - kaže Perićeva. - Onda se nudi link koji otvara šablon koji treba da se popuni. Tu je naveden čak i precizan datum isporuke. Ja sam unela adresu, ali onda su tražili podatke sa kartice. Tada mi je bilo jasno da je u pitanju prevara. Sve je izledalo kao da je u pitanju zaista "Pošta Srbije". Bilo je naznačeno i da će trošak ležarine da iznosi oko 30 dinara.

Neki nisu shvatili da je u pitanju prevara, pa im je kartica "ispražnjena". Jedan pogrešan klik korisnika može da omogući sajber kriminalcima da neovlašćeno pristupe njegovom bankovnom računu i ukradu sav novac. Ovo je tzv. fišing, što u prevodu sa engleskog znači "pecanje". Sajber kriminalci često "pecaju" korisnike predstavljajući se kao poznate i pouzdane kompanije poput banke, pošte, ili neke druge firme ili brenda. Pritom, zloupotrebljavaju izgled njihovog sajta, loga i deluju veoma uverljivo.

- To je vrsta napada koja podrazumeva manipulaciju ljudima od strane zlonamernih pojedinaca i često se koristi za krađu ličnih podataka, uključujući i podatke o platnoj kartici korisnika - objašnjavaju u Narodnoj banci Srbije. - Dešava se kada napadač, predstavljajući se kao osoba ili institucija od poverenja, pokušava da vas prevari na način da putem imejla ili poruka ostavite na društvenim mrežama, veb-sajtovima osetljive podatke, poput broja platne kartice, PIN-a i slično, a koje će kasnije moći da zloupotrebi. Značajnu ulogu u prevari predstavlja korišćenje poverenja žrtve. S obzirom na to da korisnici imaju poverenja u svoje pružaoce usluga, napadači pokušavaju da se lažno predstave kao jedan od tih pružalaca.

Stručnjaci savetuju građanima da obrate posebnu pažnju prilikom otvaranja SMS poruka i elektronke pošte od nepoznatih pošiljalaca kako bi se zaštitili od fišinga. To znači da provere URL adresu veb stranice pre nego što unesu svoje podatke i ne dele osetljive podatke sa drugima bez provere verodostojnosti izvora. Takođe, potrebno je da koriste različite lozinke za različite račune i da ih redovno ažuriraju. Sajber kriminalci često koriste mamac hitnosti. Pošalju mejl ili SMS i insistiraju da nešto mora hitno da se uradi. Poruka te vrste uvek treba da izazove sumnju.

LINK VODI NA LAŽNU STRANICU

STRUČNjACI upozoravaju građane da budu oprezni i da ne ostavljaju svoje podatke na internet lokacijama do kojih se dolazi preko linka, jer to mogu biti lažne stranice koje veoma podsećaju na prave. Takođe, nikada ne treba da unose PIN sa kartice. Zahtev za njegov unos ukazuje na mogućnost zloupotrebe podataka. Korisnici ne treba da šalju foto-kopiju kartice ili drugog dokumenta mejlom u inboks stranice na društvenim mrežama ili slično.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024