BIZNIS VEKA: Kupili su ovo zemljište za jedan dolar, a onda shvatili: "Dobićemo milijarde" (FOTO)

Novosti online

05. 01. 2024. u 15:48

JUŽNOAFRIČKI startap Renergen kupio je 2013. prava za proizvodnju i istraživanje na travnatim poljima u blizini Virdžinije za samo jedan dolar. Očekivali su da će pronaći male rezerve prirodnog gasa koje bi mogle da stimulišu rudarenje u blizini, ali su testiranjem sastava gasa iz dve zarđale cevi pronašli enormno visoke koncentracije helijuma, piše Si-En-En.

БИЗНИС ВЕКА: Купили су ово земљиште за један долар, а онда схватили: Добићемо милијарде (ФОТО)

Foto: Profimedia

Pored naduvavanja balona, helijum ima brojne komercijalne primene. Kada se kondenzuje u tečni oblik, može se koristiti kao komponenta za hlađenje u proizvodnji mikročipova i radu MRI mašina koje spasavaju život.

Problem je u tome što su globalne cene helijuma nestabilne, zalihe su nestalne, a gas se proizvodi u manje od deset zemalja širom sveta.

Foto: Profimedia

– Imali smo skromne aspiracije da postavimo malu gasnu centralu koja bi mogla da snabdeva obližnje rudnike nekoliko megavata. Nismo imali pojma o obimu i prirodi ovog helijuma svetske klase - rekao je glavni operativni direktor te kompanije Nik Mičel.

Kompanija je prvi put uspešno proizvela tečni helijum iz postrojenja u januaru 2023. i nada se da će početi sa komercijalnim radom u narednih mesec dana.

Foto: Profimedia

Ono što "Renergenove" rezerve prirodnog gasa čini posebnim je neobično visoka koncentracija helijuma. Izvršni direktor kompanije Stefano Marani tvrdi da je prosečna koncentracija 3 odsto, a da na nekim mestima dostiže i 12 odsto. Poređenja radi, SAD, koje su najveći svetski snabdevač helijumom, imaju prosečnu koncentraciju od 0,35 odsto, a Katar samo 0,04 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu