DUBAI ŠESTOSTRUKO ZARADIO: Realizacija projekta "Skok u budućnost 2027" prekretnica u razvoju zemlje

D. St.

23. 01. 2024. u 17:40

ODLAZAK i učešće Srbije na "Ekspo 2020" u Dubaiju doneo je našoj državi ogromnu korist, jer smo u 2022. godini za 42 odsto povećali trgovinsku razmenu sa ovim Emiratom.

ДУБАИ ШЕСТОСТРУКО ЗАРАДИО: Реализација пројекта Скок у будућност 2027 прекретница  у развоју земље

Korist Paviljon Srbije na "Ekspo 2020" u Dubaiju

Ovo, za "Novosti", kaže Marko Selaković, profesor univeriziteta i predsednik Poslovnog saveta Srbije pri Privrednoj komori Dubaija. On podseća da smo kao država realizovali najveći biznis program u istoriji Srbije sa 1.270 privrednika u devet tematskih delegacija, a poslovni rezultati su postignuti upravo zahvaljujući uspešnom predstavljanju na Svetskoj izložbi. Mislim da takav kvantni skok u spoljnotrgovinskoj razmeni jasno govori kakva je moć "Ekspa" ako se pravilno i blagovremeno planira i realizuje, dodaje Selaković. Kaže da organizacija velikih globalnih događaja uvek mora da se posmatra iz dugoročne perspektive:

- Naravno da svaki događaj takve vrste zahteva ulaganja, a od umešnosti organizatora i sposobnosti da sadržajima privuku posetioce i biznise zavisi kakav će biti konačni bilans. "Ekspo 2020" Dubai je bio višestruko isplativ za organizatore, ne samo zbog preko 24 miliona posetilaca, nego i zbog povećanja obima biznisa, novih radnih mesta i infrastrukture. Da krenemo od ekonomske isplativosti: iako je ukupni trošak izgradnje bio preko sedam milijardi dolara, očekivano je da se efekti "Ekspo 2020" osećaju na duži rok.

Prema studiji koju je izradila konsultantska kuća Ernst&Young, "Ekspo Dubai" će, što direktno, što indirektno, do 2042. godine vratiti ekonomiji 42,2 milijarde dolara - dakle šestostruko više nego što je uloženo, precizan je Selaković.

- Zahvaljujući privrednoj izložbi i poslovima sklopljenim tamo, stvoreno je 35.000 novih radnih mesta godišnje - napominje naš sagovornik. - Uz to, Dubaiju je ostala kompletno nova celina koja se zove "Ekspo siti". Tu je nedavno organizovan COP28 - Svetski samit o klimatskim promenama Ujedinjenih nacija, tu se organizuju sajamske manifestacije, pojedine multinacionalne kompanije preselile su svoje sedište tamo, a startapi imaju prostor i infrastrukturu za svoj razvoj. Grade se i novi savremeni i luksuzni objekti, hotelski kapaciteti funkcionišu: sve u svemu, Svetska izložba se ispostavila kao pun pogodak za Dubai. 

Pun pogodak za zemlju

- IAKO je naš "Ekspo" manjeg formata i tematskog karaktera od onog u Dubaiju, nadam se da će i on biti pun pogodak za Srbiju - kaže Marko Selaković. - Istovremeno, skrećem pažnju da nije sve u infrastrukturi: ona je nužan, ali ne i dovoljan uslov da bi "Ekspo" bio uspešan i profitabilan. Moraju se blagovremeno planirati programi i sadržaji koji će omogućiti da od svetske izložbe profitiraju i srpski biznisi, i kreativne industrije, i inovatori, i preduzetnici. Taj posao treba da radi širi tim i treba već da krenemo ozbiljno u proces.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)