ODREĐEN NEOPOREZIVI IZNOS ZA GODIŠNJI POREZ NA DOHODAK GRAĐANA ZA 2023. GODINU: Ko je zarado 4,2 miliona taj je bogataš

G. V.

01. 03. 2024. u 13:54

DO 15. maja građani imaju rok da prijave godišnji porez na dohodak za 2023. godinu. Ovog puta cifra je pomerena za skoro pola miliona dinara, te je neoporezivi iznos 4.269.564 dinara, u odnosu na prošlogodinjših 3.719.376 dinara. Ova cifra odgovara visini trostrukog iznosa prosečne godišnje zarade po zaposlenom, isplaćene u našoj zemlji tokom prošle godine.

ОДРЕЂЕН НЕОПОРЕЗИВИ ИЗНОС ЗА ГОДИШЊИ ПОРЕЗ НА ДОХОДАК ГРАЂАНА ЗА 2023. ГОДИНУ: Ко је зарадо 4,2 милиона тај је богаташ

Foto M. Anđela

Računicu je uradio Republički zavod za statistiku, prema kojoj se dalje obračunavaju lični odbici. Tako obveznik godišnjeg poreza na dohodak ima pravo na otpis na osnovu dva uslova. Za poreskog obveznika otpis je 40 odsto od prosečne godišnje zarade po zaposlenom, što iznosi 569.275 dinara. S druge strane, za izdržavanog člana porodice, lični odbitak je 15 odsto od prosečne godišnje zarade po zaposlenom, po članu, što iznosi 213.478 dinara.

Prema već ustaljenom pravilu, koje se ni ove godine nije menjalo, građani koji 31. decembra 2023. godine imaju manje od 40 godina života, imaju dodatne olakšice. Njihov godišnji zbir zarada, oporezivog prihoda od samostalne delatnosti i oporezivih prihoda od autorskog i srodnih prava i prava industrijske svojine, dodatno se umanjuje za iznos 4.269.564 dinara.

- Ukoliko je građanin mlađi od 40 godina, i primera radi, u protekloj godini ostvario je prihod od 15 miliona, umanjuje tu cifru za 4,2 miliona, i onda porez plaća za razliku. Tako će za preostalih 11 miliona dinara opet ostvariti određenu olakšicu za ukupan iznos koji treba da plati - objasnio nam je poreski savetnik Aleksandar Vasić.

Na osnovu poslednje računice, ukoliko je građanin ostvario oporezivi dohodak u iznosu do 8,5 miliona dinara, primenjuje se poreska stopa od 10 odsto. Ako se ta cifra premašuje, onda je poreska stopa 15 odsto.

Naš sagovornik dodaje i napomenu da se godišnji porez ne odnosi na prihode od dividendi i kapitala, odnosno, ne odnosi se na vlasnike firmi koji posluju u Srbiji, ili na one koji imaju udeo.

Lane stiglo 29.810 prijava

PORESKA uprava primila ukupno 29.810 prijava za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana za 2022. godinu. Tu obavezu imali su oni čija zarada premašuje dohodak veći od 3,7 miliona dinara. Najveći broj prijava podneli su žitelji Beograda - 19.914. Prijavljeni prihodi za prvih 100 podnosilaca poreskih prijava sa najvećim iskazanim prihodima kretali su se u rasponu od 100 do 800 miliona dinara. Najčešće prijavljivana zanimanja su menadžer, direktor, inženjer, ekonomista i pravnik. Od ukupnog broja projavljenih obveznika 91 odsto je muškog pola.

- Ovo izgleda nepravedno ali nije neubičajeno - kaže Vasić. - Naši zakoni usaglašeni su sa pravilima u okruženju i Evropi. Važno je da ne budemo nepovoljniji od drugih, inače niko ne bi ulagao.

Od prošle godine, poreska prijava za godišnji porez na dohodak građana podnosi se isključivo u elektronskom obliku, preko portala Poreske uprave. Za podnošenje elektronske godišnje poreske prijave neophodno posedovanje kvalifikovanog elektronskog sertifikata za pristup portalu Poreske uprave ePorezi ili davanje ovlašćenja drugoj osobi preko "PEP" obrasca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)