INVESTICIJAMA DO 3.000 RADNIH MESTA: U Kraljevu uručeni sertifikati EU o odobrenim projektima poslovne infrastrukture

G. ĆIROVIĆ

01. 03. 2024. u 20:00

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre i Tanja Miščević, ministarka za evropske integracije u Vladi Srbije, uručili su u Kraljevu sertifikate predstavnicima 20 lokalnih samouprava za bespovrstna sredstva EU namenjenih realizaciji projekata ukupne vrednosti od oko osam miliona evra.

ИНВЕСТИЦИЈАМА ДО 3.000 РАДНИХ МЕСТА: У Краљеву уручени сертификати ЕУ о одобреним пројектима пословне инфраструктуре

G.Šljivić

Ovim sredstvima lokalane samouprave će sprovesti projekte kojima će se, kako se ovom prilikom moglo čuti, unaprediti poslovna infrastruktura naročito u lokalnim industrijskim zonama, kao i turistička infrastruktura, zatim dodatno razviti tehnička dokumentacija za nove projekte čime će se značajno poboljšati uslovi za investiranje.

G.Šljivić

 

- Uz investiciju Evropske unije od oko pet miliona evra za 20 podržanih projekata, same lokalne samouprave uložiće blizu tri miliona evra, kao i svoje ljudske i organizacione kapacitete da te projekte i sprovedu. Očekujemo da će ovi projekti doprineti pokretanju više od 300 miliona evra novih investicija i otvaranju oko 3.000 novih radnih mesta u roku od pet godina nakon njihove realizacije – rekao je šef delegacije EU Emanuel Žiofre, dodajući da je ovo samo deo deo razvojne podrške koju Evropska unija, u saradnji sa Vladom Srbije, pruža društveno-ekonomskom razvoju gradova i opština u Srbiji.

G.Šljivić

 

Od 20 podržanih projekata, osam se odnosi na opremanje industrijskih zona kao i rekonstrukciju nekadašnjih fabrika ili izgradnju inovativnih centara i to u Bosilegradu, Valjevu, Kragujevcu, Mionici, Novom Pazaru, Preševu, Ćupriji i Šapcu, pet za razvoj turizma u Aleksincu, Knjaževcu, Kraljevu, Malom Zvorniku i Užicu i sedam projekata izrade tehničke dokumentacije kao preduslova za razvoj poslovne infrastrukture u Bajinoj Bašti, Zaječaru, Kosjeriću, Lajkovcu, Loznici, Surdulici i Paraćinu.

G.Šljivić

 

- To praktino znači da će u 13 lokalnih samouprava početi gradanja industrijskih parkova i obnova postojećih postrojenja. U jednom broju lokalnih samouprava započeće rad na poboljšanju turističkh potencijala što je značajan sektor za naš razvoj – poručila je, pored ostalog, ministarka Miščević. - Ovi projekti kroz program „EU pro plus“ realizuju se južno od Beograda, menjaju okruženje u kojem živimo i odgovaraju na potrebe građana Srbije.

G.Šljivić

 

Mataruškoj Banji vratiti stari sjaj

BORAVAK u Kraljevu ministarka Miščević i šef Delegacije EU Emanuel Žiofre iskoristili su da posete obližnju Matarušku Banju koja je posle višedecenijskog tavorenja na putu oporavka, kao i da se upoznaju sa projektima obnove vodovodne mreže, parkovskog imobilijara i izgradnje dečjeg igrališta u sklopu revitalizacije ovog prirodnog lečilišta, svojevremeno poznatog i uglednog mesta za rehabilitaciju, lečenje i odmor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

NOVI SNIMAK IZ ARENE: Evo šta se desilo kada su se u hodniku sreli Naneli i Lazarević (VIDEO)