POLOVINA STRUJE IZ HIDRO-SEKTORA: Odlična proizvodnja HE "Elektroprivrede Srbije"

E.B.T.

01. 03. 2024. u 15:46

HIDROELEKTRANE "Elektroprivrede Srbije" nastavljaju sa odličnom proizvodnjom i u ovoj godini, a ovih dana polovina proizvedene električne energije je iz hidro-sektora. Ovo je rekao v. d. generalnog direktora EPS Dušan Živković posle obilaska HE "Ovčar Banja", koja obeležava 70 godina rada.

ПОЛОВИНА СТРУЈЕ ИЗ ХИДРО-СЕКТОРА: Одлична производња ХЕ Електропривреде Србије

Foto S. M. Jovanović

- U 2024. godini hidroelektrane EPS-a su proizvele 2,3 miliona megavat-sata, što je za 38 odsto više od plana i za skoro 300.000 megavata više nego lane – istakao je Živković. - Zahvaljujući dobroj pogonskoj spremnosti svih naših agregata, predanom angažovanju zaposlenih i dobroj hidrologiji, prošla godina bila je rekordna po proizvodnji električne energije iz hidroelektrana. Plan je premašen za više od 40 odsto, dok je udeo hidro-zelene energije u ukupnoj proizvodnji iznosio 36,5 odsto. To je rezultat veoma dobro urađenih revitalizacija.

On je naglasio da je plan da u naredne dve godine završimo revitalizaciju reverzibilne HE "Bajina Bašta", a u pripremi su i revitalizacije HE "Vlasinskih", "Bistrice", "Potpeć", kao i "Đerdapa 2".

-Za sve te projekte urađena je projektna dokumentacija, a za "Vlasinske" i "Bistricu" su i odobrena bespovratna sredstva preko Investicionog okvira za Zapadni Balkan, u iznosu od 16, odnosno 7,5 miliona evra – rekao je Živković. - Revitalizacija hidro kapaciteta je naš prioritet, zato što osim višedecenijske pouzdanosti, donosi i veću snagu agregata što u konačnom ima i veći kapacitet za proizvodnju električne energije iz hidro-potencijala. Svaki proizvedeni zeleni megavat-sat je višestruko koristan ne samo za EPS, već za celokupno društvo, građane i privredu Srbije.

Živković je naglasio da su HE "Ovčar Banja" i "Međuvršje" svojevrsni pioniri hidro sektora EPS, prve hidroelektrane sagrađene posle Drugog svetskog rata i dalje veoma pouzdane, efikasne i postižu sjajne rezultate.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)