STOČAR DOBRICA UZGAJA ORGANSKE JAGODE: Evo koliko zaradi od 1.500 kilograma

Z. GLIGORIJEVIĆ

12. 03. 2024. u 13:18

DOBRICA Jevremović iz Despotovca, vlasnik poljoprivrednog gazdinstva, čega se lati pozlati. Nekada se uspešno bavio stočarstvom, a danas jednako uspešno uzgaja organske jagode.

СТОЧАР ДОБРИЦА УЗГАЈА ОРГАНСКЕ ЈАГОДЕ: Ево колико заради од 1.500 килограма

Foto:Z.Gligorijević

Pre dve godine eksperimentalno je zasadio plastenik od 3.500 sadnica jagoda sorte alba, džoli i kleri. Kako je lane ubrao oko 1.500 kilograma jagoda ekstra klase, koje su mu donele 400.000 dinara, vredni Despotovčanin je otplatio plastenik i duplirao proizvodnju. Sam je proizveo oko 4.000 živića, a ubacio je i sortu brilu, te će jagode imati do kraja juna. Prve jagode počeće da stižu već krajem aprila. Od starog plastenika očekuje rod od preko 2.000 kilograma, a od novog od 1.500 do 2.000 kilograma.

- Jagode proizvodim bez pesticida. Zemlju mešam sa stajskim đubrivom, zalivam rastvorom od koprive, a rastvorom od ove biljke, koji odstoji 21 dan, ovo voće hranim preko lista. Ručno čupam travke, đubrim, sečem živiće, zalivam i berem. Kako se brzo pročulo da imam organske jagode, kupci dolaze, probaju, sami naberu, plate i idu. Da su organske uverili su se kada ih ja uberem i odmah jedem - kaže Jevremović.

Aronija i borovnice

JEVREMOVIĆ se već priprema kako bi proširio zasad pod jagodama, dok "na otvorenom" ima 1.500 sadnica stalnorađajuće sorte. Aroniju uzgaja na 22 ara, mladi zasad borovnice i voćnjak sa raznim vrstama voća. I sve je organsko.

O ovom preduzimljivom poljoprivredniku "Novosti" su pisale pre četiri godine, kada se zbog nedostatka posla u vreme pandemije virusa korona preorijentisao na stočarstvo. Formirao je najveće umatičeno stado ovaca rase il de frans, 250 grla, u Pomoravskom okrugu. Zbog problema sa kičmom smanjio je broj ovaca na stotinak i opredelio se za uzgajanje jagoda, jer oko njih može da radi i sedeći. Iako u plastenicima svakodnevno provede po tri-četiri sata, posao nije težak.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove