OD APRILA ČISTIJI VAZDUH ZA OBRENOVČANE: Završavaju se radovi na postrojenju za odsumporavanje dimnih gasova u TENT

E.B.T.

25. 03. 2024. u 16:49

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović obišla je danas završne radove na gradilištu postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u termoelektrani Nikola Tesla A i najavila da će radovi biti završeni do kraja marta, kao i da se u aprilu očekuje poseta delegacije Japana, koja je bila uključena u finansiranje projekta.

ОД АПРИЛА ЧИСТИЈИ ВАЗДУХ ЗА ОБРЕНОВЧАНЕ: Завршавају се радови на постројењу за одсумпоравање димних гасова у ТЕНТ

Foto: Ministarstvo

- Ovo je najveći ekološki projekat u Evropi i treći u svetu. Uloženo je oko 215 milona evra - rekla je Đedović Handanović.

Ministarka je istakla da su u projektu učestvovala i dva srpska instituta - Mihajlo Pupin i Nikola Tesla.

- Oni su uradili celu elektroniku i digitalizaciju, kao i kontrolu hardvera i softvera - naglasila je Đedović Handanović.

Kako je navela, emisija sumpor-dioksida će se, zahvaljujući ovom postrojenju, smanjiti za 10 do 15 puta.

- Praškaste materije će biti u okviru evropskih standarda i naših zakona. Ovaj projekat ima izuzetan značaj za Obrenovac i okolinu, posebno Beograd", rekla je Đedović Handanović.

Prema njenim rečima, završeno je 70 odsto radova na odsumporavanju na TENT-u B.

- U toku sledeće godine trebalo bi da bude skroz kompletirano - proučila je ministarka.

Istakla je da će na taj način biti sprovedene sve ekološke mere u našim termoelektranama gde će se energija proizvoditi po najvišim standardima.

- Uspeli smo da u okviru postojeće termoelektrane koja datira od 70-ih godina sagradimo novo postrojenje. Ovim produžavamo ekološki vek termoelektrane", kazala je Đedović Handanović.

Ministarka je dodala da će dodatni prihodi doći i od nus proizvoda, kao što je gips. Ministarka je u obilasku TENT-a A bila sa vršiocem dužnosti generalnog direktora EPS- Dušanom Živkovićem, predsednikom opštine Obrenovac Milošem Stanojevićem i predstavnicima izvođača radova. Projekat odsumporavanja u TENT A sprovodi se uz finansijsku podršku Japanske agencije za međunarodnu saradnju, a izvođač je japanska kompanija Micubiši.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!