AMERIKANCI GLAVNI KUPCI RUSKE SIROVINE: Isplivali podaci za 2023. godinu

Novosti online

20. 04. 2024. u 09:10

SAD i Kina postale su glavni kupci ruskog uranijuma 2023. godine, pokazuju proračuni RIA Novosti na osnovu podataka nacionalnih statističkih službi.

АМЕРИКАНЦИ ГЛАВНИ КУПЦИ РУСКЕ СИРОВИНЕ: Испливали подаци за 2023. годину

Foto AP

Istovremeno, Vašington je pomerio Peking na drugo mesto, povećavši uvoz za 19 odsto na 702 tone. Pekingje smanjio je zalihe za 32 odsto – na 457 tona.

Južna Koreja se popela na treće mesto, uvezivši 243 tone uranijuma, što je 1,8 puta više nego prethodne godine. U prvih pet su i Francuska, koja je uvoz smanjila za 29 odsto - na 223 tone, i Kazahstan, koji ga je povećao pet puta - na 168 tona.

Slede Nemačka , koja je kupila 30 tona ruskog uranijuma, i novajlija na listi Brazil, koji je prošle godine kupio 27 tona. Holandija prošle godine nije kupovala obogaćeni uranijum od Rusije, iako je 2022. obim otkupa iznosio 72 tone.

Situacija sa uranijumom u SAD

Sada u Sjedinjenim Državama udeo nuklearne energije iznosi dvadeset odsto, zemlja se može obezbediti gorivom za trideset odsto, isporuke iz Rusije čine oko dvadeset odsto.

Istovremeno, uprkos ovoj zavisnosti, Predstavnički dom je u decembru 2023. godine usvojio predlog zakona kojim se uvodi zabrana uvoza nisko obogaćenog uranijuma ruskog porekla, koji će biti na snazi do 2040. godine.

Dokument podrazumeva ograničenja na uvoz goriva proizvedenog u Rusiji ili nekom od preduzeća registrovanih u zemlji. Istovremeno, inicijativa ovlašćuje američkog ministra energetike da ukine zabranu ako drugi izvori snabdevanja uranijumom nisu dostupni ili ako je uvoz ruskog goriva u nacionalnim interesima Sjedinjenih Država.

Kako je izjavio generalni direktor Rosatoma Aleksej Lihačov , politički signal Vašingtona o mogućem napuštanju ruskog uranijuma je u suprotnosti sa potrebama Sjedinjenih Država. Osim toga, najavljene namere dovele su do povećanja cena na svetskom tržištu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)